A+ A A-

Kurban bajramske aktivnosti u Čikagu

chicagoPrvih deset dana mjeseca Zul-hidždžeta za muslimane ima poseban značaj i vrijednost. Ove dane muslimani provode u dobrovoljnom postu, hadžije se pripremaju za obrede hadždža oblačeći ihrame, deveti dan ovog mjeseca je najvredniji dan u godini - dan Arefata, a desetog dana ovog svetog mjeseca muslimani širom svijeta proslavljaju kurban ili hadžijski bajram.

I mi u džematu Western u Čikagu ove mubarek dane smo obilježili različitim hairli aktivnostima.

Akcija uplate kurbana

Mubarek dani ovog mjeseca obilježeni su žrtvovanjem kurbana Allaha radi. Muslimani Amerike zbog nemogućnosti da svojim rukama zakolju kurbane, svoje kurbane poslali su za Bosnu i Hercegovinu gdje oni bivaju žrtvovani u ime Allaha i razdijeljeni narodnim kuhinjama, staračkim domovina, za potrebe učenika i studenata u srednjima islamskim školama i na islamskim fakultetima i u druge humanitarne svrhe.

I ove godine džemat Western je najbolji džemat u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi, a samim tim i u cjelokupnoj Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, odnosno ovo je džemat koji najviše pomaže našu Zajednicu i našu državu. Naime, u džematu Western uplaćeno je 138 kurbana, što iznosi $33.120,00, a koji  su kako smo napomenuli uplaćeni u našem džematu, kupljeni u Bosni i  Hercegovini, a korišteni za potrebe Bošnjaka muslimana koji polažu pravo na kurbansko meso.

Radosni smo što je ova akcija hairli protekla, ali još više nas raduje što će ovi kurbani biti od koristi onima kojima je najpotrebnije kako u bajramskim, tako i u postbajramskim danima.

Akcija 100 vakifa

Džemat Western jedan je od rijetkih džemata u Sjevernoj Americi koji se može pohvaliti da posjeduje vlastito mezarje.

Već nekoliko godina zaredom u džematu se provode bajramske donatorske akcije čija sredstva se koriste za kupovinu i proširenje džematskog mezarja.

Neposredno prije bajram namaza imam hfz. Muriz ef. Mešić obavijestio je džematlije da se do kraja godine moramo izjasniti asocijaciji ''Bohemian National Cemetery Association'' o tome želimo li nastaviti kupovinu dodatnih 500 mezarluka (ukopnih mjesta). Na taj način bismo sa našim mezaristanom izašli sve do ulice Pulasky i otkupili jednu cjelokupnu parcelu, te osigurali vlastito mezarje za narednih 30 godina uz Božiju pomoć.

Džematlije su jednoglasno izrazile želju da se ova akcija nastavi i ne dozvoli da ta parcela ode u ruke drugih religijskih zajednica.

Odmah su se javili prvi vakifi. Vakifom se smatrao svaki džematlija koji otkupi za džemat, tj. uvakufi jedan mezar (ukopno mjesto) uplatom od $420,00.

Tako je ovogodišnja akcija ''100 vakifa'' opravdala je svoj naziv, jer smo tokom ovogodišnje bajramske akcije dobili preko 115 vakifa i prikupili oko $50.000,00 u roku od svega 20 minuta!

Akcija prikupljanja zekata

Ne treba zaboraviti da džematlije džemata Western prednjače u našoj Zajednici i kada je u pitanju uplata zekata i sadekatul-fitra  fond Bejtul-mala. Oni su tokom proteklog ramazana na ime zekata i sadekatul-fitra u Bejtul-mal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uplatili $41.580,00 i na taj način direktno podržali svoju Zajednicu, državu, svoje džemate i svoje sunarodnjake što i jeste osnovni smisao socijalnog izdvajanja.

Čestitamo džematlijama na uspješno provedenoj akciji i zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji ovih hairli akcija.

Molimo Uzvišenog Allaha da im njihovi kurbani i njihov vakuf bude zaštita od džehennemske vatre na Sudnjemu Danu.

Bosnian Islamic Cultural Center Chicago

Džemat Western