A+ A A-

Poruka mostarskog muftije sa hadža

muftija-seid-ef-smajkic-2Muftija mostarski Seid-ef.Smajkić koji ove godine u ulozi reisu-l-hudždža, glavnog šerijatskog savjetnika, obavlja hadž iz Mekke je uputio je bajramsku poruku muslimanima na području Muftijstva mostarskog.

 „Hadž je peta islamska obaveza i u svojoj suštini  predstavlja najsnažniju muslimansku poruku mira, ne samo za ljude već i mira za biljni i životinjski svijet. Obredi hadža su najsnažnija poruka jedinstva, koje islam donosi i u drugim vjerskim propisima. Hadž je suština vjere i odanosti islamskom učenju. Stoga se s pravom može nazvati i kao hidžra svome Stvoritelju. Hadžski dani ispunjeni su dovama i molbama Uzvišenom Stvoritelju. Dove koje se u hadžskim danima uče obuhvaćaju svako dobro i ovog i budućeg svijeta.  Dobro koje želimo postići na ovom svijetu su zdravlje, opskrba, slobodan dom, hairli porodica, a od dobara budućega svijeta najveće dobro za koje molimo je ulazak u džennet“, podsjetio je muftija Smajkić.

On je potom naglasio kako je jedan od ciljeva hadža potpuna relaksacija i želja za pripadanje višem duhovnom svijetu, ostavljajući sve nesporazume iza sebe, nastojeći služiti višim interesima vjere kako bi vjernici oživjeli tanane osjećaje, koje su imali, a koje smo možda gurnuli u stranu zbog materijalnih potreba. 

„Sudbina je htjela da nakon 14 godina predvodim bosanskohercegovačke hadžije koji će se pridružiti milionima ljudi u obilasku svetih mjesta i biti dio jedne porodice. Muslimanski svijet gleda s posebnim respektom u Bošnjake koji su prebrodili broja iskušenja i uspjeli nadvisiti retrogradne snage koje su prijetile njihovom uništenju. Bošnjaci i dalje moraju nastaviti ustrajavati na tom planu“, poručio je muftija Smajkić.

U poruci je nadalje protumačio hadis u kojem Muhamed a.s.  kaže da tri kategorije spadaju u počasne kategorije posebno dragih Uzvišenom Allahu: oni koji se bore za univerzalne vrijednosti života, oni koji obavljaju hadž i oni koji obavljaju umru.

„Mi smo dokazali svoju požrtvovanost u odbarni naše domovine i našeg dostojanstva. Taj duh odvažnosti i duh islamskog preporoda koji je jasno vidljiv na svjetskoj sceni moramo osnažiti kako bi mogli  ustrajavati u afirmaciji naše vjere islama i naše kulture življenja da bismo ih mogli predate generaciji koja dolazi iz nas“, naglasio je muftija Smajkić.

U poruci je muftija prenio informaciju kako i ove godine tokom obreda hadža naše hadžije uče mnogo dova za prosperitet Bosne i Hercegovine: „Čvrsto vjerujemo da Allah dž.š uslišava naše dove, i čvrsto vjerujemo da će nas to ubjeđenje i vezanost za ova sveta mjesta osnažiti da i dalje ljubomorno čuvamo sve životne vrijednosti koje smo naslijedili od naših predaka. Pored intimnih želja kod naših hadžija su dominantne dove za spas Bosne, za spas Bošnjaka koji su razasutih diljem zemaljske kugle, uz čvrstu nadu da će Bosna i Bošnjaci  kroz taj oživljeni duh nastaviti na uzdizanju naših civilizacijskih i duhovnih vrijednosti“.

U poruci muslimanima na području Muftijstva mostarskog muftija je istakao kako se u ovim mubarek danima i u mubarek mjestima moli Boga da muslimani na području Muftijstva mostarskog očuvaju jedinstvo Islamske zajednice, da ustrajavaju na emanetima koje su im predali preci, da rade na očuvanju političkog bića Bošnjak na prostorima Hercegovine i jugozapadnim krajevima Bosne, jer opće je poznato da smo mi na tim perifernim terenima BiH svedeni do minimum, da nam prijeti opasnost dalje egzistencije ukoliko se naruši to duhovno i političko jedinstvo. „Molim se dragom Bogu da očuvamo naše duhovno biće i da iz njega prepoznamo strateške interese koji su presudni za opstanka Bošnjaka a s njima i naše islamske tradicije na ovim našim područjima“, poručio je muftija Smajkić.

Na kraju poruke muftija je uputio izvinjenje što zbog obavljanja hadža ove godine neće biti u mogućnosti organizirati bajramski prijem  ali će, kako je napisao u poruci, biti u mislima sa svim bliskim prijateljima s kojima je naviko dijeliti  blagdanske trenutke radosti.

Vama i vašoj porodici želim „Bajram mubarek olsun“!