A+ A A-

Mostar: Glavni imam sa saradnicima posjetio ustanove „Los Rosales“ i „Egipatsko selo“

U okviru svojih redovnih godišnjih predbajramskih aktivnosti delegacija Medžlisa Islamske zajednice Mostar u petak, 11. oktobra, realizirala je posjetu Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“ i Dječijem domu u Egipatskom selu. 

Štićenici ovih ustanova počašćeni su bajramskim poklonima koje Medžlis već po tradiciji i planu svojih humanitarnih i društvenih aktivnosti osigurava dugi niz godina. 

Djeca i omladina u centru „Los Rosales“ priredila su topao i prijateljski doček, ali i lijepu bajramsku priredbu s odabranim recitacijama o bajramu, kraćim tekstovima o obilježavanju bajrama u našoj kulturi i dvije muzičke numere. 

Dirljivo je bilo i ove godine biti na ovoj svečanosti i vidjeti s koliko ljubavi i iskrene želje štićenici ovog centra učestvuju u ovom, za njih, posebnom doživljaju, i koliko se samo raduju svakoj posjeti i podršci koja im se pruža. 

Delegacija Medžlisa zadržala se u razgovoru s direktoricom Centra „Los Rosales“ gđom Aidom Milavić koja ih je upoznala sa trenutnom situacijom u Centru, koji organizuje nastavni proces i zanatske radionice za 140 štićenika, životne dobi od 3 do 55 godina starosti. 

S obzirom na to da se ova ustanova finansira dijelom iz gradskog, a dijelom iz kantonalnog budžeta, a usljed sve teže finansijske situacije u regiji, suočava se s ozbiljnim problemima u svome radu, pa im je svaka pomoć dobrodošla. 

Glavni imam Salem – ef. Dedović je pored bajramske poruke i čestitke svima, uputio i riječi zahvalnosti i poštovanja za predani rad uposlenika ove specifične ustanove koji izvode odgojno –obrazovni proces, a nadasve čine veliki humani i plemeniti posao u radu s ovom osjetljivom i specifičnom populacijom djece i omladine. 

I prilikom druge posjete, isto tako ustanovi od posebnog društvenog značaja, a to je Dječiji dom za djecu bez roditeljskog staranja u Egipatskom selu, koji ima 38 štićenika, delegacija Medžlisa je upoznata sa aktuelnim stanjem i funkcionisanjem ustanove od strane direktora doma gosp. Ćamila Ramića. 

Štićenici i ove ustanove su obradovani svakom vrstom podrške i posjete, pa i ovom od strane Medžlisa, jer toj djeci puno znači topla prijateljska ruka podrške, zagrljaja, malo druženja i razgovora. 

Uprava obje ove ustanove ističe važnu podršku koju imaju tokom mubarek dana Kurban –bajrama kada veliki broj muslimana izvršavajući obavezu kurbana svoj dio kurbana dodjeljuje upravo njima, što im predstavlja veliku olakšicu za rad.

  • 0101

(www.miz-mostar.com