A+ A A-

Uručene stipendije Fonda „Gazi Husrev-beg“ IZB u Njemačkoj

Jučer, 09. oktobra 2013. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu  uručeno je 175 stipendija učenicima i studentima. Svečanom uručenju prisustvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, muftija za Njemačku Pašo ef. Fetić, upravitelj Fonda Omer ef. Sarajlić, rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Mirsad Kalajdžić te predsjednik Udruženja ilmijje Mesur ef. Pašalić.

ur-stip-fon-gh-izbnj-10-2013-1

Nakon uvodnog obraćanja upravitelja Fonda Omera ef. Sarajlića, prisutnim učenicima i studentima te njihovim roditeljima obratio se reisu-l-ulema, koji je uputio riječi zahvalnosti svim stipenditorima i donatorima kojis su svojim sredstvima omogućili podjelu ovih stipendija te ukazao stipendistima na važnost sticanja znanja istakavši „da je to jedini put spasa“. Također on je pozvao i mlade da čine drugima dobro i šire ideju univerzalnog dobra. „Ništa u životu, koji je veoma kratak, ne ostavlja na duši traga kao dobro koje učinite drugom čovjeku“, zaključio je svoje obraćanje reisu-l-ulema.

Nakon reisu-l-uleme obratio se i predsjednik Udruženja ilmijje Mensur ef. Pašalić koji je poručio mladima da budu zahvalni Allahu na dini-islamu, da kompletiraju svoje obrazovanje, rade na jačanju Islamske zajednice te budu čvrsti stubovi svoje domovine Bosne i Hercegovine. Prigodnim riječima obratili su se i muftija za Njemačku Pašo ef. Fetić te rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu Mirsad ef. Kalajdžić. Nakon toga pristupilo se podjeli stipendija.

Ove godine do 01.08.2013 na adresu Fonda pristiglo je 460 molbi od strane učenika i studenata (195 od učenika i 265 od studenata). Tokom ovogodišnje akcije prikupljanja sredstava svoje učešće prijavilo je 37 džemata, a najveća ovogodišnja pojedinačna uplata bila je od Hodžić Omera i Fikrete (5.000,-€) iz džemata Mannheim. Prema dosadašnjoj prijavi džemata i pojedinačnim uplatama džematlija obezbijeđeno je 150 stipendija, a tu su uračunate i one stipendije koje su već uručene od strane stipenditora ili džemata nekim stipendistima.

Nakon dvanaestogodišnje akcije "Stipendije" džemata IZBNJ-e i njihovog nepotpunog učešća može se reći da je rezultat odličan i jedna od svijetlih tačaka u radu IZBNJ-e. Obrađeno je 3.967 molbi, podijeljeno 1.610 stipendija (sa ovom 2013. godinom) po 500€, što odgovara iznosu od 805.000,-€  (a u KM to je  oko 1.600.000,-KM). Vrijedi pomenuti i da su ponekad stipendije dodjeljivane i mimo ove zvanične podjele a koje nisu uračunate u pomenuti iznos, radilo se o urgentnim slučajevima što znači da je ukupni iznos stipendija bio i veći.

  • 0101