A+ A A-

Centralna ikrar-dova u Austriji

U subotu 28. septembra  2013. godine, u džematu  NUR Linz (Linc), a u organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije – IZBA i organizacije za hadž i umru  Al – Kiram održana je centralna ikrar dova za sve ovogodišnje hadžije s područja Austrije.

zaj-ik-dov-aust-10-2013-1

Taj dan obilježili su kako radni sastanak džemata IZBA tako i seminar za ovogodišnje hadžije, kojeg je uspješno održao direktor Al- Kiram-a h. Izet Kastrat.

Nakon sastanka IZBA i seminara za hadžije, tačnije poslije ikindije namaza počela je glavna svečanost na kojoj je bile više stotina vjernika iz cijele Austrije.  Na samom početku sve prisutne je, poselamio  i izrazio im dobrodošlicu imam džemata  Nur, prof. Rasim ef. Zahirović, zahvalio na ukazanoj časti što je njegov džemat imao čast da bude domaćin ovogodišnje Ikrar dove.

Zatim se prisutnima obratio direktor Al-Kirama h.Izet Kastrat koji se zahvalio IZBA na podršci i zajedničkom organizovanju putovanja na Hadž  za sve naše ljude iz  Austriji.

Posebno nadareno je govorio glavni urednik Preporoda mg. Meho Sljivo koji je podsjetio na važnosti Hadža u našim životima.

Nakon toga prigodnim govorom se obratio i predsjednik IZBA prof. Esad ef. Memić , koji je pohvalio organizaciju Ikrar dove, zajedničko djelovanje IZBA i Al-Kirama.  Prof.Memić je takođe naglasio važnost predstojećeg popisa i uputio  apel svim prisutnima da se odazovu popisu, naglašavajući pri tome uloge imama. 

zaj-ik-dov-aust-10-2013-2

 

Na ovogodišnjoj Ikrar dovi bio je prisutan velik broj Imama iz cijele Austrije koji su uljepšali ovaj skup učenjem odlomaka iz Kur'ana. 

Veoma uspješno, cjelodnevni program je osmislio i moderirao sekretar IZBA prof. Hasudin ef. Atanović.

Na kraju Ikrar dovu za hadžije proučio je hafiz Džemail ef. Ibranović koji je došao iz BiH. 

Adis Candić