A+ A A-

Dr. El-Bejanuni: Onaj ko se ne raduje uspjehu svog brata neka preispita svoj nijet

„Islam je Božanska poruka mira i tolerancije. Na tom tragu i mi u Bosni i Hercegovini smo osnovali centar za dijalog. Ne trebamo se obeshrabriti pred prigovorima onih kojima to smeta. Možda će nas, kako je to danas moderno u svijetu, svrstati u neke nepopularne kategorije, međutim, naše je da istrajavamo na putu islama i da se u tom nastojanju koristimo dobrotom, iskustvom i znanjem naših prijatelja“, pred početak seminara sa imamima s područja Muftijstava mostarskog, kojeg je jučer organizirao Centra za dijalog – Vesatijja Islamske zajednice BiH u Studentskom hotelu u Mostaru, rekao je mostarski muftija h Seid ef. Smajkić.

sem-vesat-most-09-2013-1

Prof. dr. Muhammed Abdullāh Ebu-l-Feth El-Bejānūnī i na seminaru u Mostaru održao je predavanja o da’vi i srednjem putu islama. Govoreći o islamu kao nasljeđu Božijeg Poslanika dr. El-Bejānūnī je najprije podsjetio kako se ne radi o materijalnom već o duhovnom nasljeđu. Upozorivši da to nasljeđe svaka od postojećih skupina među muslimanima prenosi i prema njemu se odnosi shodno svom shvatanju, El- Bejanuni je konstatirao da time zapravo umanjuju vrijednost islama. “Na taj način predstavljamo islama u svjetlu kako nije donesen od Poslanika. Naša osnovna zadaća je da ljudima predočimo islam kao srednji put”, kazao je dr. El-Bejānūnī. On je odnos prema baštini islama podijelio u tri skupine: pravo nasljeđa, pravo naslijeđenog (Muhameda a.s.) i pravo nasljednika.

 “Ljubav prema Poslaniku i zahvalnost prema Poslaniku od nas traži da ih oživimo u svojoj praksi, kako bismo ostvarili uspjeh na Sudnjem danu”, podsjetio je El-Bejānūnī. Pojašnjavajući prava korisnika nasljeđa islama El-Bejānūnī je insistirao na postojanju ljubavi i poštovanja prema svim drugim korisnicima tog istog nasljeđa. “Prema svakom moramo imati istovjetan odnos i uvažavati njegove vrijednosti. Nikome ne smijemo uskraćivati njegova prava. Danas postoji mnogo narcisoidnih ljudi koji u drugima ne vide nikakve vrijednosti. Ko na taj način bude posmatrao svijet oko sebe neka promjeni dioptriju svojih naočala. Onaj ko se ne raduje uspjehu svog brata neka preispita svoj nijet”, zaključio je El-Bejānūnī.  

H. Eminović 

  • 0101