A+ A A-

Muftija zenički na seminaru za imame MIZ Zenica

U srijedu 11. septembra 2013. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović prisustvovao je seminaru za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica povodom početka mektebske 2013./14. godine.

mu-ze-sem-imam-zen-09-2013-1

Nakon uvodne riječi glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, muftija zenički u svom obraćanju, čestitao je imamima na uspješno realiziranim ramazanskim aktivnostima, posebno na uspješno provedenoj akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Apostrofirajući mektebsku nastavu kao najvažniji posao imama, muftija je naglasio da uglavnom možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima, ali da još ima prostora za napredovanje, posebno kada je u pitanju brojnost polaznika i odgovornost roditelja. Muftija je zamolio imame da posebnu pažnju obrate na učenje Kur'ana i praktičnog obavljanja namaza, kao i na trideset i tri šarta, koji su temelji islama.

Muftija zenički u svom obraćanju ukazao je i na važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH, ističući da u svojim predavanjima i razgovorima imami upoznaju džematlije da se na predstojećem popisu izjasne kao Bošnjaci, jezik bosanski i vjera islam.

Također, muftija je pozvao imame na jedinstvo, slogu i povjerenje u međusobnim odnosima, te ih zamolio da upućuju dove Milostivom Allahu. dž. š., za mir i popravljanje stanja među muslimanima.

mu-ze-sem-imam-zen-09-2013-2