A+ A A-

MIZ Jajce spreman za početak mektebske godine

Dana 10.9.2013. godine, MIZ Jajce je organizirao i sproveo niz aktivnosti vezanih za početak mektebske nastave predstojećeg vikenda. U ranim jutarnjim satima, stalni imami i muallimi koji obavljaju svoje dužnosti u mektebima na području Jajca, Jezera i Šipova, obavili su sistematski pregled u Domu zdravlja Jajca. Ovaj sistematski pregled prvi je obavljeni od strane uposlenika MIZ Jajce još od povratka, a sa informacijama kojima raspolažemo, jedan smo od rijetkih Medžlisa na području čitavog Rijaseta koji će tu praksu pokušati održati i u narednom periodu. Treba istaći da su imami i muallimi prošli sistematski pregled, te su ne postoji nikakva bojazan za smetnje u obavljanju imamskog i muallimskog posla, niti bojazan za prijenos oboljenja mladim naraštajima u mektebima.

miz-jaj-poc-mek-god-09-2013-1

U 10h, istoga dana, održan je sastanak imama, na kojem je najviše bilo govora o predstojećoj mektebskoj godini, rasporedu muallima, neophodnim nastavnim i drugim sredstvima, ali i o načinu motiviranja polaznika mektebske nastave u postizanju što boljih rezultata. Tako je odlučeno da se donekle opreme mektebi koji nisu u stanju obezbijediti grijanje prostorije, niti osnovno nastavno sredstvo-tablu, te će MIZ Jajce iznaći način da se nekoliko mekteba opremi u tom segmentu. Također je donesena odluka da se i ove godine održi Mektebska olimpijada, čije bi se aktivnosti sprovodile duže nego prethodne godine (2 mjeseca).

U 14h održan je seminar za imame i hatibe na području MIZ Jajce na temu Popis 2013, te su im date smjernice kako bi svoje džematlije, kojima će popisivanje lica i imovine donijeti određene nejasnoće, što bolje pripremili za dolazak popisivača na njihovu adresu. Također, 20.9.2013. poslije džume-namaza, hatibi i članovi koordinacijskog tima Jajce Fondacije Popis 2013 će pojasniti sadržaje popisnica, te odgovarati na moguća pitanja postavljena od strane džematlija prisutnih na džuma-namazu.