A+ A A-

Nakon 21 godinu organizovan iftar i teravih-namaz na mjestu Aladža džamije u Foči

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je kazao da je Islamska zajednica u BiH 2013. godinu proglasila godinom Aladža-džamije, odnosno godinom njene obnove

U nedjelju, 04. augusta 2013. godine, na lokalitetu gdje se prije rušenja 1992. godine nalazila Aladža-džamija u Foči organizovan je zajednički iftar, objed muslimana nakon dnevnog posta u svetom mjesecu ramazanu i teravih-namaz čime je ujedno označen i početak obnove te džamije, koja se prije rušenja nalazila na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture, javio je novinar agencije Anadolija.

ift-aladza-08-2013-1

Reisu-l-ulema Kavazović je ranije posjetio i Carevu džamiju čija izgradnja je u toku.

“Iskoristili smo priliku da posjetimo ovu našu braću koja ulažu velike napore na obnovi Careve džamije što je jako važno za Islamsku zajednicu imajući u vidu da je ona bila i centralna, glavna džamija na neki način u gradu Foči”, pojasnio je Kavazović.

Prema njegovim riječima, on se osvjedočio da radovi idu dobro ali da je finansijski potrebna pomoć za Carevu džamiju, a bit će potrebna i za Aladžu.

“Mi smo vrlo odlučni da ove džamije u Foči obnovimo i nadamo se da ćemo to uspjeti uraditi u najskorijem roku”, rekao je Kavazović.

Prvi iftar nakon 1992. godine

Govoreći o tome da je ovo prvi iftar i teravih-namaz nakon 1992. godine na tom lokalitetu, Kavazović je rekao da Aladža-džamija tek treba da se izgradi, pa bi onda mogli govoriti o osjećajima.

“Nadamo se da ćemo jednoga dana, vrlo skoro, moći upotpuniti naše osjećaje kada je u pitanju Aladža džamija i naravno sve džamije ovdje u Foči. Poznato je da je Foča imala jako puno džamija i sve su porušene. Mi to nastojimo obnoviti, Islamska zajednica daje sve od sebe i nadamo se da će to i uspjeti. Ovaj večerašnji iftar je ujedno i početak njene obnove. Mi ćemo se u narednom periodu intenzivno baviti Aladža-džamijom, kao i Carevom džamijom”, dodao je Kavazović.

On je naglasio da će Islamska zajednica sama započeti izgradnju, kao što su započeli i sve druge džamije ali da se nadaju da će im i neki njihovi prijatelji priskočiti u pomoć, posebno prijatelji iz Turske.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Foča Salem Ćemo izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Rijaset Islamske zajednice donio odluku da glavni projekat rijaseta za ovu godinu bude obnova Aladža-džamije.

“Mi smo do sad imali nekoliko događaja i dešavanja po tom pitanju. Posebno nas raduje to da smo se večeras okupili ovdje na temeljima Aladže, po prvi put nakon 1992. godine”, kazao je Ćemo.

Prema njegovim riječima, oni se nadaju da je ovo prvi korak, odnosno početak njene obnove, a da će zvanično nakon ramazana krenuti i zidanje i "vraćanje one ljepotice koja je vijekovima krasila Foču".

Ćemo je istakao da se Aladža planira raditi u njenom prvobitnom obliku, te da je pronađena i kamen od kojeg je prvobitno i bila izgrađena.

U projekat uključene i komšije srpske nacionalnosti

Za ovaj projekat su zainteresovane i komšije srpske nacionalnosti, a Ćemo kaže da su oni od samog početka uključeni.

“Pokazali su nam gdje su njeni ostaci, sve što smo do sad radili oko njene obnove oni su izlazili u susret”, dodao je Ćemo.

Goraždanski muftija Hamed Efendić rekao je da večeras da svaki Bošnjak koji je došao ovdje ima dvojak osjećaj.

“Ima osjećaj tuge i žalosti što je večeras ovdje razasuto kamenje od naše ljepotice Aladža džamije ali zato ima i drugi osjećaj, osjećaj ponosa i radosti što može doći ovdje i što će u skorije vrijeme vidjeti kako se zida i kako ponovo iz pepela diže naša ljepotica Aladža-džamija”, pojasnio je Efendić.

Prema njegovim riječima, ovaj prvi iftar i teravih-namaz su najava početka radova na obnovi Aladža-džamije.

Sedamdesetsedmogodišnji povratnik Šaban Šalaka jedan je od večarašnjih građana koji su došli da se iftare i klanjaju teravih-namaz na temeljima nekadašnje Aladža-džamije.

On je kazao da je ova džamija nekada bila prava ljepotica i da je neobično kada se prisjeti kako je ona nekada izgledala i kako izgleda sad.

Koordninator Tuske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju (TIKA) za BiH Zulkuf Oruc podsjetio je na činjenicu da se na Balkanu nalaze tri šarene džamije.

“Nažalost Aladža džamija u Foči je porušena kao i ostale kulturne znamenitosti u ovom gradu”, kazao je Oruc naglasivši da je grad Foča do rata bio svojevrstan muzej na otvorenom, odnosno grad kultura i civilizacija, te da oni također žele da zauzmu mjesto u obnovi Aladža džamije.

Kao prva džamija na prostoru Bosne i Hercegovine, izgrađena u klasičnom osmanskom stilu gradnje, Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine, a izgradio ju je jedan od bliskih saradnika čuvenog osmanskog graditelja Mimara Sinana.

Kasnija gradnja džamija temeljena je na ideji Aladža džamije.

Iako uvrštena na UNESCO-vu listu kulturne baštine u potpunosti je porušena 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje je nekada stajala.