A+ A A-

Omladinski iftari u Gračanici u naselju Hajdarevac

Već drugu sedmicu zaredom na ulazu u Gračanicu, u naselju Hajdarevac, džematlije su sa svojim ramazanskim imamom Hamdijom Islamovićem organizovali omladinski iftar.

Kroz ove iftare su  pokazali da džamije nisu mjesta rezervisana samo za obavljanje pet dnevnih namaza, već da su one centri jedinstva, druženja i zbližavanja.

oml-ift-gracan-07-2013-1

Nakon uvodnih riječi mjesnog imama, prisutnima se obratio Amel ef Nurkić te im  ukazao na važnost omladine u Islamu kroz historiju. Njih 50 je pomno popratilo poslije iftarsko predavanje, te nisu krili radost  na svojim licima. Ostatak vremena do teravih namaza je protekao u opuštenoj atmosferi, gdje su prisutni razmjenjivali svoja iskustva i doživljaje vezane za ramazanski post.

Važno je istaći da ovi iftari su organizovani  također radi  promocije 15 polaznika osnovnog kursa islama, gdje su se upoznali sa osnovama naše vjere te naučili klanjati pet dnevnih namaza.  Drugi iftar bio je radi promocije deset svršenika kursa osnova arapskog pisma ( sufare).  Važno je istaći da ova džamija još uvijek nije zvanično otvorena i nema svog stalnog imama, ali već daje svoje prve plodove.

Za 27. noć Ramazana polaznicima su uručene diplome zbog uspješno položenih kurseva, koji su organizovani u suradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Gračanica.

Prisutni na iftaru su bili zadovoljni  organizacijom ali i promovisanju, te afirmaciji obrazovanja i vjerskih vrijednosti.

Mi se nadamo da će ovakva praksa postati tradicija u našim bošnjačkim džematima, te da će našim budućim iftarima prisustvovati veći broj omladine i iz drugih džemata.

Molimo Allaha da postačima olakša post u preostalim danima Ramazana, njihov post ukabuli, a mladim postačima poveća snagu i ljubav prema Islamu.

H.I.

  • 0101