A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u Puli

Mubarek mjesec Ramazan nam je dokaz koliko se čovjek može kontrolirati, koliko može uspjeti u svom životu i što sve može podnijeti. Za one koji ramazan prihvaćaju kao običaj i pustu glad, raduju se što se ramazan polako izmiče, a oni koji shvaćaju što znači odlazak ramazana i Allahove dž.š. milosti, pogotovo ako tijekom njega nisu postigli potreban nivo ibadeta, srca im strepe zbog blizine njegovog odlaska. Jer to vam je poput približavanja ispita, a predmet nije spremljen, kako teku dani sve bliže smo ispitu i ostaje sve manje prilike da se dovoljno dobro spremimo za ispit. Postoji veliki broj hadisa koji govore o ramazanu, navest ćemo jedan hadis Muhammeda  a.s. koji glasi: „Jedne prilike je Allahov Poslanik s.a.v.s., bio na minberu i izgovorio tri puta Amin. Kada je sišao sa minbera, pitali su ga: Allahov Poslaniče, što predstavlja ono tvoje aminanje na minberu. Na to im Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: došao mi je Džibril i rekao: Neka je propao svatko onaj tko dočeka starost svojih roditelja i to ne bude razlog da mu budu oprošteni grijesi, nakon čega sam rekao: amin. Zatim je Džibril rekao: Neka je propao onaj koji kada se ti Muhammede spomeneš ne donese na tebe salavat, na što sam rekao: amin. Zatim je Džibril rekao: Neka je propao svatko onaj tko dočeka ramazan, a ne bude mu oprošteno, pa je Muhammed, a.s., na to rekao: amin.

ram-akt-pula-07-2013-1

Zamislite, dova koju uči Džibril a.s., a na koju aminuje Muhammed s.a.v.s., je zasigurno primljena! Ove godine kao i prošlih godina u našem Medžlisu Islamske zajednice Pula se uči ramazanska mukabela. No, ova mukabela je svake godine posebnija od proteklih ramazanskih mukabela.  Posebnija  je zato što i ove, kao i prošle godine mukabelu pored imama i džematlija, uče naši vrijedni učenici i redovni polaznici mektebskog vjeronauka, Mersudin Buljić i Harun Jukan, ali pored njih sjede mektebski polaznici koji samo prate i slušaju kako se Kur’an uči. Mukabela se uči odmah poslije sehura i poslije ikindije namaza. Najveće osvježenje ovogodišnje mukabele jeste činjenica da se po prvi put u MIZ-a Pula počela učiti tzv. „ženska“ mukabela koja se uči također poslije ikindije namaza, a na koju dođe veliki broj džematlijka koje uče Kur’an, ali i onih koje pomno i zdušno slušaju Allahove dž.š. riječi. Imami i muallime MIZ-a Pula su 06. ramazana otišli na iftar u Rijeku kod imama i muallima MIZ-a Rijeka. Nakon prelijepog iftara, Esad ef. je održao prigodno predavanje, a Omer ef. imamio teravih namaz. Ovim putem se zahvaljujemo kolegicama i kolegama koji su nas prelijepo dočekali, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da im podari sve ono s čime će Gospodar biti zadovoljan. Obišli smo i naš džemat u Vodnjanu. Glavni imam je jednu večer proveo u vodnjanskom džematu. Nastupanjem druge trećine ramazana teravih namazi se klanjaju u 22:50, ali unatoč tomu što su kasni večernji sati, pulske džematlije i džematlijke se ne dvoume doći u džamiju ibadet čineći Svevišnjem Gospodaru. U subotu 12. dana mjeseca ramazana organiziran je zajednički džematski iftar u dvorištu MIZ-a Pula koje je bilo prepuno džematlija, a na koji je došao musafir-gost  glavni imam zagrebački kurra hfz. Aziz ef. Alili koji je svojim prisustvom na zajedničkom iftaru,  klanjanjem teravih namaza i učenjem Kur’ana i ilahija mnogima uljepšao ljepotu mubarek ramazana. Završetkom iftara, uslijedio je velebujni tradicionalni vatromet koji je istinu radi pušten zbog otvaranja Pulskog film festivala, ali naša  djeca su se grohoto veselila, većina uvjerena da je vatromet priređen upravo zbog našeg zajedničkog iftara, a tko zna?! Tijekom preostalih dana ramazana trebamo preispitivati svoj nijjet, svoj lijepi mubareći ramazan!  Trebamo shvatiti da postoji razlika između adeta (i)ili ibadeta, tj. između tradicionalnog obavljanja vjerskih dužosti i između svjesnog obavljanja tih dužnosti iz želje za Allahovom dž.š. nagradom. Ramazan je primjer svjesnog načina života, što znači da čovjek treba biti svjestan svakog svoga čina. Početak ramazana je milost, sredina oprost grijeha, a kraj oslobađanje od vatre onih koji su zaradili džehennem.

Ja Rabbi Milostivi Allahu, evo nas ovdje, u mubarek mjesecu ramazanu, u ovim mubarek danima, stojimo pred Tobom i iskreno Ti, iz dubine srca svojih, dovu upućujemo. Smiluj nam se, ja Rabbi, grijehe nam oprosti, na vrata Dženneta Svoga nas uvedi, a od vrata Vatre, milošću Svojom odvrati i udalji, tako Ti bereketa ovog mubarek mjeseca ramazana. Amin.

(www.islamska-zajednica.hr)