A+ A A-

Iftar za omladinu u Jajcu

Medžlis Islamske zajednice Jajce kroz svoj ramazanski program poseban naglasak stavlja na aktivnosti sa mladim ljudima, posebno onim aktivnim u vjerskom i društvenom životu Jajca.

oml-ift-jajce-07-2013-1

Jedna od brojnih ovogodišnjih ramazanskih aktivnosti koje je Medžlis Islamske zajednice Jajce jeste i organizovanje četiri zajednička iftara.

Jedan od njih jeste i iftar za omladinu, održan u srijeda, 24.7.2013. godine, u restoranu "Fontana". Iftaru su prisustvovali mladi postači iz skoro svih džemata Medžlisa IZ Jajce. Ono što treba znati da je ovog ramazana na području jajačkog medžlisa aktivno 37 džemata u kojima se obavljaju neke od ramazanskih aktivnosti.

Nakon teravih namaza, u džamiji Esme Sultanije i u Hadadan džamiji su organizovani prigodni vjerski programi povodom 17. ramazana, kada se obilježava pobjeda muslimanske vojske u Bitci na Bedru. U Hadadan džamiji prigodno predavanje održao je glavni imam Zehrudin ef. Hadžić, koji je pored osvrta na historijsku pobjedu muslimana govorio i o tri bitne stvari za muslimane u Bosni i Hercegovini danas, a to su prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal, članarina u islamskoj zajednici, te predstojeći popis stanovništva u oktobru ove godine.

Pored iftara za mlade, Medžlis će još organizovati i jedan iftar za ulemu i uglednike grada Jajca, iftar za žene, te već tradicionalni iftar koji će povodom 27. noći organizovati džemat Grad na platou ispred džamije Esme Sultanije.