A+ A A-

Centralna manifestacija povodom Lejletu-l-Bedra u Mostaru

Na malonogometnom sportskom igralištu uz Jahja Esfelov mesdžid u džematu Donja Mahala četvrtu godinu zaredom održana je centralna manifestacija mostarskih džemata kojom se obilježava dan pobjede na Bedru. Program je održan nakon teravih-namaza koji je predvodio džematski imam Jusuf ef. Kafadar. Organizaciju manifestacije iznijeli su Medžlis, džemat Donja Mahala i udruženje "Sinovi Mahale". U programu je nastupio hor Medžlisa El-Kamer, učenik Medrese iz ovog džemata Mirza Bašić, te kvalitetni pjesnički voditeljski duet, Bea Balta i Meadin Mrndžić.

cent-man-lb-most-07-2013-1

Imam džemata Donja Mahala, Jusuf ef. Kafadar, se u svom obraćanju prisjetio šehida bitke na Bedru i naših šehida koji su poginuli u protekloj agresiji na našu domovinu. Istakao je da je mnogo ljudi poginulo na Allahovom putu, ali spomen na njih je ostao i oni i dalje žive. Živi su iako mi to ne osjećamo. "I danas ima majki koje plaču za svojom djecom i tugu majčinu i njenu suzu niko ne može ublažiti. I danas ima bosanskih majki koje oplakuju svoju djecu. Svako jutro kada ustanu i kada očima dunjaluk pogledaju, slike njihovih sinova su im pred očima. Ali očevi i majke muslimanke naše Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta ne proklinju, nego saburom se strpe", rekao je ef. Kafadar. On se osvrnuo i na pitanje predstojećeg popisa stanovništva, izrazivši nadu da ćemo se izjasniti kao Bošnjaci čija je vjera islam, a jezik bosanski.

Glavni imam Salem ef. Dedović je izrazio veliko zadovoljstvo rezultatima vjersko -odgojnog rada u ovome džematu, koji zahvaljujući entuzijazmu, komunikativnosti i otvorenosti imama, dobijaju svakim danom sve veći i jači izraz u brojnosti i kvalitetu džemata, mektebske djece i omladine koja učestvuje u džematskim aktivnostima. Taj uspjeh džemata vrednovao je kao njihov osobni Bedr, koji svojim duhom i idejama nastavlja trajati kroz čitavu muslimansku historiju i živote muslimana u pojedinačnom i kolektivnom smislu. Glavni imam je posebno istakao radost brojem mladih u mostarskim džematima, koji svojom brojnošću na svim namazima i drugim obrednim sadržajima daju snažnu i prepoznatljivu sliku ovogodišnjem ramazanu u našem gradu. Pozvao je mlade da istrajavaju, izgrađuju svoju duhovnost predanim izvršavanjem obrednih dužnosti, uzornim moralnim ponašanjem i praktičnim djelovanjem.  

Malonogometni turnir u Zaliku

U okviru programa koji je održan na džematskoj musalli nekoliko kasida je izveo džematski hor, a jedna od djevojaka učesnica programa je izvela jako dirljivu monodramu o majci Havi Tatarević koja je u protekloj agresiji na našu domovinu izgubila šest sinova: Seada, Senada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada, od kojih je najmlađi Nishad imao nepunih 18, a najstariji Senad tek 31 godinu, te muža Muharema koji je tada imao 53 godine.

Džematski imam Šefik ef. Čavčić je u svom obraćanju napravio paralelu između šehida Bedra i naših šehida. Napomenuo je da se sedamnaesti dan ramazana kod nas obilježava i kao dan solidarnosti sa muslimanima u dijaspori i dan povratničkih džemata navodeći slučaj majke Have Tatarević koja je i pored gubitka svojih šest sinova i muža smogla snage da se vrati na svoj toprak.

cent-man-lb-most-07-2013-2

Drugi dio programa je održan na malonogometnom igralištu u Sjevernom logoru. Džematski odbor Zalik je i ove godine organizovao pozivni turnir u malom fudbalu i turnir u stonom tenisu. Ovo je već četvrti put da se organizuje turnir povodom Bedra. Ovaj turnir koji postaje već svojevrsna tradicija u Mostaru u potpunosti je ispunio svoja očekivanja.

Na turniru u malom fudbalu učešće su pored domaće ekipe Zalika uzele tri pozvane gostujuće ekipe; džemat Brankovac, džemat Donja Mahala  i džemat Musalla. Lijepo druženje je otpočelo postrojavanjem svih učesnika i intoniranjem državne himne. Zatim se kratko obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Salem ef. Dedović i proglasio turnir otvorenim.

U izvanrednim utakmicama prvo mjesto je zauzela ekipa domaćina, džemata Zalik, drugo mjesto je pripalo džematu Brankovac, a treća je bila ekipa džemata Musalla. Tri prvoplasirane ekipe su dobile pehare, a pobjednička ekipa je nagrađena zajedničkim iftarom u Studentskom hotelu Mostar. 

Najbolji strijelac turnira je Kenan Husić iz džemata Zalik sa tri postignuta gola, a najbolji golman je Mustafa Džemić iz džemata Zalik.

Stonoteniski turnir se održao u dvije kategorije; turnir za učenike osnovnih škola i turnir za odrasle.

U mlađoj kategoriji prvo mjesto je osvojio Tarik Džemić, drugo Tarik Špago, dok je treći bio Hamza Obradović.

U odrasloj kategoriji prvo mjesto je osvojio Bekir Džafo, drugo Eldar Jelovac, dok je treći bio Hamo Hasić.

Program je završen zajedničkim sehurom svih učesnika i navijača na stadionu i dovom koju je proučio Šefik ef. Čavčić. Iskazujući zadovoljstvo cjelokupnom organizacijom svi učesnici su izrazili želju da i iduće godine uzmu učešće.

(www.miz-mostar.com)