A+ A A-

Socijalne i humanitarne akcije Islamske zajednice

Sarajevo, 25. juli 2013. (MINA) - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini podstiče mnoge muslimane na solidarnost i pomoć socijalno ugroženim osobama, a njeni organi su vrlo često inicijatori i realizatori mnogih humanitarnih i društveno korisnih projekata i akcija. U 2012. godini u okviru Islamske zajednice u BiH, za stipendiranje učenika i studenata, podršku povratku i pomoći za siromašne i ugrožene osobe  distribuiran je novčani iznos u vrijednosti od 5.424.218,00.

konf-prom-hum-akt-iz-07-2013-1

Ovo je rečeno na konferenciji za medije koju je organizirao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 25. 07. 2013. godine, na kojoj su dr. Amir Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta, i mr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat, predstavili podatake o humanitarnim i socijalnim aktivnostima organa i ustanova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2012. godini.

Dr. Amir Karić je kazao da socijalne i humanitarne aktivnosti Islamske zajednice imaju širi društveni značaj i važnost i da je cilj javne prezentacije ovih podataka još snažnije podsticanje muslimana da u toku ramazana i mimo ovog odabranog mjeseca budu i ostanu predani pomoći socijalno ugroženim osobama, informiraju se o potrebama svojih komšija i prijatelja kako bi im pomogli, pružili riječ podrške i iskazali solidarnost.

Dr. Karić je istakao da Islamska zajednica kontinuirano provodi različite aktivnosti koje imaju socijalni ili općedruštveni karakter i značaj te posebno naglasio da islam snažno motivira sve muslimane da surađuju u dobročinstvu i međusobnom pomaganju, a da Islamska zajednica, pored podsticanja muslimana da u svom životu primjene načela socijalnog učenja islama, stavlja svoju infrastrukturu na raspolaganje muslimanima kako bi se realizirale mnoge humanitarne aktivnosti. Istakao je da je jedan od glavnih postulata za djelovanje Islamske zajednice solidarnost bazirana na kur'anskim principima i preporukama Muhammeda alejhisselam.

Islamska zajednica, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno učestvuje u projektima i aktivnostima koje unapređuju stanje muslimana na ovim prostorima. Posebna pažnja se posvećuje podršci obrazovanju i stipendiranju učenika i studenata, podršci održivom povratku i, svakako, pomoći siromašnim i socijalno ugroženim osobama. Iako i sama Islamska zajednica osjeća posljedice ekonomske krize i finansira se od priloga muslimana, podaci koji se prezentiraju govore o značajnim naporima kako bi se obezbijedila sredstva za pomoć i podršku mnogim stanovnicima naše države a posebno je značajno istaći da u tome sudjeluju svi organi Islamske zajednice od džemata do Rijaseta, kazao je, između ostalog, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta.

Mr. Elnur Salihović rukovodilac Ureda za zekat je rekao da je u 2012. godini u okviru Islamske zajednice za stipendiranje, podršku povratku i pomoći za siromašne i socijalno ugrožene osobe podijeljen iznos u vrijednosti od 5.424.218,00 KM. Od tog iznosa 910.962,00 KM dato je za stipendiranje učenika i studenata.

Ukupni novčani iznos donacija i pomoći siromašnim, ugroženim i za podršku povratku je bio 2.013.256,00 KM. Dvije trećine od spomenutog iznosa se odnosi na podršku održivom povratku i pokretanju i održavanju vjerskog života u povratničkim mjestima, istakao je mr. Salihović.

Govoreći o distribuciji kurbanskog mesa, Salihović je rekao da je uručeno 275.263 kilograma kurbanskog mesa siromašnim, ugroženim i povratnicima, što odgovara novčanoj vrijednosti oko 2.500.000,00 KM.  Također je napomenuo da se putem organizirane akcije kurbana od strane organa Islamske zajednice u BiH na svim nivoima dobiju mnogo veće količine mesa, koje se usmjere za ishranu učenika medresa i drugih obrazovno-odgojnih institucija, a da se ovdje navedena količina mesa odnosi samo na podjelu siromašnim, ugroženim, povratnicima, javnim kuhinjama, specijaliziranim ustanovama i zavodima za ososbe sa posebnim potrebama i djecu bez roditeljskog staranja.

Prema riječima mr. Salihovića, socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i humanitarnim organizacijama uručeno je preko 25 tona prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda kao i velike količine odjeće i higijenskih sredstava koja su prikupljena putem realizacije akcija pomoći koje su organizirane od strane organa Islamske zajednice. Također, Salihović je kazao da u ove podatke nisu uključene donacije organa Islamske zajednice za projekte od općeg interesa za društvo, poput podrške organizaciji školskih takmičenja, sportskih događaja, organizaciji zajedničkih dženaza i obilježavanju važnih godišnjica i donacija za izgradnju lokalne infrastrukture.

Na konferenciji za medije istaknuta je zahvalnost svim članovima i pripadnicima Islamske zajednice koji su sudjelovali u ovim socijalnim i humanitarnim aktivnostima i time pokazali visok stepen povjerenja u organe i ustanove Islamske zajednice.