A+ A A-

Omladinski iftari i druženja u Sloveniji

Islamska zajednica u Republici Sloveniji nastoji kroz različite programe doći do što većeg broja ljudi različitog uzrasta. Posebne aktivnosti imami u svojim džematima organiziraju za omladinu. U ovoj godini IZ nastoji koordinirati omladinske aktivnosti, a tako posebno i omladinske aktivnosti u toku ramazana kada je u džamijama prisutan veći broj omladine.

oml-ift-slo-07-2013-1

Cilj nam je kroz programe, iftare i zajednička druženja omladinu zainteresirati za različite vjersko-edukacijske i odgojno-obrazovne programe koji se održavaju u organizaciji Islamske zajednice. Također, kroz različit spektar tema koje ćemo tretirati želimo mlade upoznati sa različitim aspektima mjeseca ramazana.

Do sada su organizirana dva omladinska druženja i iftara u džematima Jesenice i Velenje.

U nedjelju, 14. jula 2013. godine, je organiziran prvi omladinski iftar kojem je prisustvovalo oko 50 omladinaca iz džemata Škofja Loka, Velenje i džemata Jesenice. Prigodno predavanje prisutnima održao je Munzir ef. Čelenka . Mladi su svoje druženje uljepšali izvođenjem ilahija.

Drugi omladinski iftar održan je u petak 19. jula 2013. godine, u džematu Velenje. Ovom iftaru prisustvovalo je oko 70 mladića i djevojaka iz džemata Jesenice, Ljubljana, Celje, te džemata Velenje.  U toku iftara prisutnima se obratio Sead ef. Karišik govoreći o važnosti životne dobi u kojoj se nalaze i potrebi da kvalitetno iskoriste svoju mladost.  Omladinsko druženje učenjem ilahija učinili su ljepšim i zanimljivijim članovi omladinskog hora 'El-Emin' iz džemata Celje kao i članovi omladinskog hora iz Velenja. U lijepoj atmosferi i razgovoru druženje je nastavljeno i nakon teravih namaza.

U toku mjeseca ramazana bit će organizirana još dva omladinska iftara: centralni omladinski iftar u Ljubljani u četvrtak 25. jula 2013. godine i omladinski iftar u Kopru u petak, 02. avgusta 2013. godine.

Sead Karišik

(www.islamska-zajednica.si)