A+ A A-

Muftija travnički na iftaru u džematu Karaula

Delegacija Muftijstva travničkog predvođena muftijom mr. Nusret ef. Abdibegovićem je u ponedjeljak 22. jula 2013. godine na poziv džematskog odbora džemata Karaula i uprave pokopnog društva „Pokop" Karaula, bila prisutna na iftaru kojeg organizuje džematski odbor i uprava pokopnog društva. Ovo je već tradicionalni iftar koji se priređuje 15. noć mubarek ramazana svake godine za članove pokopnog društva „Pokop", džematlije džemata Karaula, Oborci-Šeherdžik, Turbe, Donji Vakuf, Travnik i Zenica.

mu-tra-ift-karaula-07-2013-1

Inače mevlud 15. noć ramazana se uči od 1931.godine, otkada je pokopno društvo i osnovano, a koje se prvobitno zvalo Rahmet. Džemat Karaula je džemat koji broji oko 3000 stanovnika. U toku ramazana u ovome džematu angažovano je devet softi. Ove godine su to softe iz Gazi Husrev-begove medrese i Elči Ibrahim-pašine medrese. Ovaj džemat je prepoznatljiv i po ajvatovačkoj konjici i konjanicima na čijem su čelu prilikom defilea, a bez kojih sasvim sigurno Ajvatovica ne bi bila to što jeste. Džematlije ovoga džemata su poznati kao susretljivi, gordi,  ponositi, ali i veoma gostoprimljivi ljudi. Iftar poput ovoga je prilika da se to gostoprimstvo iskaže u punom smislu, te da se neka prijateljstva i poznanstva  još više prodube. Također, ovaj džemat može se pohvaliti raznovrsnim aktivnostima koje se ogledaju  kroz postojanje i djelovanje:

džematskog odbora, pokopnog društva „Pokop, Planinarskog društva „Karaulska gora", KUD Karaula, nogometnog kluba, skijaškog kluba Karaula, udruženja žena, udruženja poljoprivrednika i stočara, te lovačke sekcije. Džemat ima osnovnu školu sa dvije područne, što pokazuje da je i natalitet ovdje stabilan. Da je ovaj džemat vrijedan i uspješan pokazuje i činjenica da ima šest uspješnih firmi koje djeluju u BIH ali i na inozemnom  tržištu.

Obraćajući se prilikom iftara muftija travnički je istakao da ramazan trebamo posmatrati kroz tri stvari:

- Kulturu, jer je u njemu spuštena objava, koja je ljudima definisala čitav sistem vrijednosti i ponašanja;

- Post, jer je glavna odlika ramazana post. Oni koji poste su duhovno punoljetni; i

- Iftar, jer iftari na ovome našem području su naša tradicija, koju trebamo njegovati.

Pred punom džamijom u Karauli koja je bila premala da primi sve vjernike, mevludski program su izveli, hor imama MIZ Travnik, softe angažovani u ovome džematu, te polaznici mektebske pouke. Na kraju programa prisutnima se ponovo obratio muftija travnički kazavši:

„Narod čija omladina provodi noći u ibadetu i koji se dovom sjeća svojih mrtvih je sretan i samosvjestan narod. Ramazan je mjesec milosti, jer je u njemu spuštena prosvjetiteljska objava. To je mjesec kada se dobra djela dvostruko vrednuju, kad se dova ne odbija. Ramazan je prilika koja se nudi onima koji imaju dušu da je osjete i da je prigrle. Oni koji poste  biti će svjedoci da se ipak moglo postiti.

Draga braćo raduje me ova poletna i ponosna mladost. Čuvajte svoju djecu, nastojte ih usmjeriti na pravi put, vodite računa o mektebu i vjeronauci, jer djeca su najveće i najvrjednije blago koje Bog daje ljudima. Stoga brinimo se za to blago i pametno investirajmo", istakao je muftija.

I ovom prilikom muftija se dotakao popisa stanovništva,  kazavši da se mi trebamo izjasniti kao Bošnjaci, narod koji je autohton na ovim prostorima, čija je vjera islam a jezik bosanski.

B.Č.

  • DSC_0504DSC_0504