A+ A A-

Zajednički iftar u Ljubljani

U petak, 19. jula 2013. godine, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa prof. dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus, posjetio je Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji i tim povodom sudjelovao na iftaru i održao predavanje džematu u Ljubljani.

ift-ljub-07-2013-1

Muftija dr. Nedžad Grabus priredio je iftar u Ljubljani u čast prof. dr. Mustafe Cerića, reisu-l-uleme emeritusa na kojem su sudjelovale ugledne džematlije iz Slovenije, donatori za Islamski kulturni centar i predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad ef. Memić.

Nakon iftara prof dr. Mustafa Cerić u pratnji muftije Grabusa posjetio je zemljište na kojem je planirana izgradnje džamije u Ljubljani i održao predavanje prije teravih-namaza. Na zemljištu se obavljaju sve ramazanske aktivnosti džemata Ljubljana.

U uvodnoj i pozdravnoj riječi muftija dr. Nedžad Grabus izrazio je svoje zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa i reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu Cerića. Podsjetio je na pomoć koju je dr. Mustafa Cerić nudio muslimanima i Islamskoj zajednici u Sloveniji prilikom kupovine zemljišta za džamiju u vrijeme dok je obnašao funkciju reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Mi kao muslimani u Sloveniji nikad Vas nećemo zaboraviti u svojim dovama i hvala Vam što ste izdvojili vrijeme i počastili nas svojim dolaskom, između ostalog rekao je muftija Grabus.

U svom obraćanju predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić kazao je da je počašćen da je mogao iftariti u Ljubljani i podijeliti sve radosti sa muslimanima u Sloveniji. Obradovala ga vijest da je zemljište za džamiju isplaćeno u cijelosti. To je naša velika pobjeda i radost sviju nas. Uspjeh Islamske zajednice u Sloveniji jeste zahvaljujući muftiji dr. Nedžadu Grabusu. Ponosan sam da sam mu bio mentor za njegovu doktorsku disertaciju. Nemam mnogo studenata, ali on je jedan od mojih najboljih i najuspješnijih studenata. Riječ »rizk« je arapska riječ, a znači nafaku. Ući u ovoliki projekat bez išta bila je velika hrabrost i nafaka Uzvišenog Allaha, dž.š. Muftija Grabus uspio je u ovom projektu i velika je stvar to što ćete položiti kamen temeljac za džamiju u Ljubljani 14. septembra 2013. godine. To je važan trenutak, jer ni jedna džamija nije ostala ne izgrađena. Važno je početi izgradnju.

Zatim je u nastavku govorio o bošnjačkom identitetu, odnosno nacionalnoj svijesti Bošnjaka. Mi imamo dobru duhovnu liniju i ta linija dobro funkcionira kroz Islamsku zajednicu. Druga linija je nacionalna linija. Bošnjačka nacionalna linija ne funkcionira kako bi trebala da funkcionira. Zbog slabog funkcioniranja nacionalne linije, slabo nam funkcionira državna linija. Moja je obaveza da pokušam uraditi što je do mene. Od vas očekujem da svako uradi koliko može. Mi smo krenuli u projekat odbrane nacionalnog identiteta Bošnjaka kroz Svjetski bošnjački kongres, kroz Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti, kroz Nacionalnu bošnjačku fondaciju, a naš cilj je Bošnjački univerzitet. Mi ne smijemo u svome govoru upotrebljavati glagole »ne može«, »ne mogu« i »ne znam«. Tako je postupio vaš muftija Grabus kada je ušao u sve ove projekte koje je ostvario ovdje u Sloveniji. On je imao mnogo prilika, ali bez njega teško bi se realizirao projekt džamije u Ljubljani. Naravno da on ne može sam, ima svoje saradnike i ima sve vas, ali neko mora povesti. Dvije grupe ljudi su beskorisni. Oni koji ne znaju voditi i oni koji ne znaju slijediti. Kod nas Bošnjaka je mnogo onih koji ne znaju voditi, ali neće ni da slijede onog koji zna da vodi, već opstruiraju. Oni koji znaju da vode treba im dati da nas vode i mi trebamo stati iza njih, izmeđ ostalog kazao je prof. dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus.

Nakon teravih-namaza predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić proveo je u druženju sa džematlijama džemata Ljubljana koji su se okupili u velikom broju.

(www.islamska-zajednica.si)