A+ A A-

Reisu-l-ulema na iftaru u Travniku

U okviru ramazanskih aktivnosti reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović je u subotu, 20. jula 2013. godine, posjetio Travnik. U pratnji reisu-l-uleme su bili još akademik prof. dr. Enes Karić i Ismet Veladžić, zamjenik direktora Gazi Husrev-begove medrese. Domaćin ove posjete je bilo Muftijstvo travnički na čelu sa muftijom mr. Nusret ef. Abdibegovićem i Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku. Tim povodom priređen je zajednički iftar u restoranu medrese. Na tom iftaru bile su prisutne zvanice iz političkog, društvenog i vjerskog života.

reis-iftar-tr-07-2013-1

Ispred domaćina obratio se muftija travnički iskazavši svoje zadovoljstvo na još jednoj posjeti reisu-l-luleme, Muftiluku travničkom, te zahvalnost svima onima koji su se odazvali tom prilikom i koji pomažu rad Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema je sa prisutnima podijelio svoju radost, kazavši da Bošnjaci moraju okrenuti jedni drugima svoja lica i biti u ispomoći jedni drugima, te da je mjesec ramazan i iftari prilika da se to i dokaže.

Nakon iftara kao gost predavač dr. Enes Karić je bio gost predavač u Islamskom centru u Novom Travniku, u gdje je imao kraće obraćanje, a reisu-l-ulema je u pratnji muftije travničkog bio gost na teravih-namazu u džematu Turbe, u novoj Malezijji džamiji. Treba napomenuti da je džamija za ovu priliku bila prepuna vjernika. Reisu-l-ulema je u svom obraćanju između ostalog kazao da će naredni popis stanovništva u dobrome odrediti sudbinu nas Bošnjaka, ali i BiH u cjelini. On je naglasio da mi moramo znati napraviti razliku između vjerskog i nacionalnog identiteta. „Dakle mi smo Bošnjaci, vjera nam je islam a jezik nam je bosanski“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

B.Č.

  • 10130720_193841110130720_1938411