A+ A A-

Reisu-l-ulema na teraviji u Zaliku: Naši preci uvijek su se izjašnjavali kao Bošnjaci

U četvrtak, 18. jula 2013. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović boravio je u posjeti Muftijstvu mostarskom. U pratnji reisu-l-uleme bio je i mr. Mustafa Prljača, urednik Glasnika IZ.

Povodom dolaska reisu-l-uleme Muftijstvo mostarsko priredilo je zajednički iftar u Studentskom hotelu za predsjednike medžlisa i glavne imame sa mostarskog muftijstva, sabornike, ugledne džematlije, privrednike, te predstavnike političkog, obrazovnog, kulturnog i javnog života grada Mostara i Hercegovačko – neretvanskog kantona.

reis-ter-zalik-07-2013-1

Reisu-l-ulema je teravih-namaz klanjao na musalli u dvorištu džamije „Bosanski mudžahidi“ u džematu Zalik. Riječi dobrodošlice uvaženom reisu Kavazoviću uputio je džematski imam Šefik ef. Čavčić. On je citirajući kur'anski ajet „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim (ulu-l-emr)“ istakao zadovoljstvo posjetom i prisustvom našeg reisu-l-uleme i pozvao muslimane da se pridržavaju ovog kur'anskog načela spomenutog u navedenom ajetu.

Prije klanjanja teravih-namaza impozantnom skupu se izuzetno dojmljivim vazi-nasihatom obratio mr. Mustafa Prljača. On je naglasio važnost i značaj mjeseca Ramazana i prilika koje se u njemu nude vjernicima, te pozvao na činjenje dobrih djela u ovim mubarek danima mjeseca Ramazana kada Uzvišeni Allah mnogostruko nagrađuje, kada se vrijednost dobrih djela uvećava i do nekoliko stotina puta.

Mr. Prljača je podsjetio da Džennet ima osam vrata, a Džehennem jedna manje - sedam, što je još jedan od pokazatelja Božije milosti. Rekao je da je zanimljivo i to kako za Džehennem u Kur'anu imamo sedam naziva, koliko je i džehennemskih vrata, a to su: Džehennem, Leza, El-Hutama, Es-Seir, Sekar, El-Džehim, El-Havije.

Reisu-l-ulema Kavazović se u svojoj kratkoj, ali nadahnutoj, besjedi osvrnuo na dvije značajne stvari; naše vjersko jedinstvo i popis stanovništva koji je pred nama.

reis-ter-zalik-07-2013-2

Govoreći o potrebi našeg vjerskog jedinstva i zajedništva reisu-l-ulema je između ostalog rekao: „Snaga muslimana je u zajednici. Želim kazati da mi jesmo jedan ummet, da mi jesmo jedna zajednica i da o toj zajednici trebamo povesti računa. Ovaj mjesec Ramazan je prilika da potvrdimo naše vjersko zajedništvo i pripadnost ummetu Muhammeda s.a.v.s.“

Reisu-l-ulema se posebno osvrnuo na značaj predstojećeg popisa stanovništva. Podsjetio je da nas je Allah dž.š. ipak podijelio na narode i plemena, bez obzira što smo jedan ummet.

„Moramo znati razlučiti naša dva identiteta. Jedan je vjerski identitet, i po tom vjerskom identitetu mi jesmo muslimani, naša vjera jeste islam. Ali, postoji i onaj drugi identitet. To je narodni identitet, po tom identitetu naši preci uvijek su se izjašnjavali kao Bošnjaci“, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

(www.miz-mostar.com)