A+ A A-

Hafiska dova hafizu Hamzi ef. Laviću

U nedjelju, 07. jula 2013. godine u Centralnoj džamiji sarajevskog džemata Sokolović Kolonija proučena je hafiska dova hafizu Hamzi ef. Laviću. Svečanom uručenju diplome hfz. Hamzi prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je mladom hafizu i uručio diplomu.

haf-dov-ham-lav-07-2013-1

 

Pored reisu-l-uleme, svečanom uručenju diplome prisustvovao je i bivši zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu dr. Ismet Bušatlić, profesor Kiraeta na FIN-u dr. hfz. Dževad Šošić, glavni imam Begove džamije hfz. Mensur Malkić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo mr. Ferid ef. Dautović, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Mustafa Jahić kao i drugi mnogobrojni gosti i zvanice.

Muhaffiz mladog hafiza Hamze Lavića bio je hfz. Mensur Malkić. Inače, vrijedi pomenuti da je pred hfz. Mensurom Malkićem 20 hafiza završilo hifz.

Nakon uvodnih riječi Enver ef. Hošića, prvog muallima hafiza Hamze Lavića i imama ovog sarajevskog džemata, uslijedilo je učenje kur`anskih odlomaka od strane prisutnih hafiza i hafiska dova koju je proučio hfz. Mensur Malkić nakon čega je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović mladom hafizu svečano uručio hafisku diplomu.

Nakon uručene diplome hafizu Hamzi Laviću uručeni su i prigodni pokloni od Gazi Husrev-begove medrese, Gazi Husrev-begove biblioteke kao i džemata Sokolović Kolonija, Butmir i Hrasnica u kojima je mladi hafiz veoma aktivan.

O hafizu Hamzi Laviću

Hamza Lavić, rođen je 9. januara 1985. godine u Sarajevu od oca Osmana i majke Ramize, koji su oboje svršenici Gazi Husrev-begove medrese. Nakon završene osnovne škole upisao je i završio Gazi Husrev-begovu medresu nakon koje je upisao Filozofski fakultet u Sarajevu, odsjek za turski jezik i bibliotekarstvo. Trenutno je u završnoj fazi postdiplomskog studija na Univerzitetu u Ljubljani. Zaposlen je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, oženjen suprugom Aminom i otac je kćerke Umihane.

Kao učenik mekteba Sokolović Kolinija, đak Gazi Husrev-begove medrese, jedan od imama u ovom sarajevskom džematu, voditelj i pročelnik horskih sekcija i prije svega vrstan karija, uspješno je i dostojanstveno predstavljao džemat Sokolović Koloniju, Medžlis islamske zajednice Sarajevo, Gazi Husrev-begovu medresu, Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini na mjesnim, državnim ali i svjetskim manifestacijama učača Kur'ani-kerima kao i drugim prigodnim programima.

Hifz je počeo učiti još kao đak Gazijine medrese pred profesorom kiraeta i muhafizom hafizom Mensur-ef. Malkićem, koji ga je kao razrednik i muhafiz roditeljskom pažnjom vodio kroz medresu i ovaj težak i trnovit put učenja hifza. Bio je devetnaesti kandidat muhafiza Mensur-ef. Malkića.

  • DSC_4939DSC_4939