A+ A A-

Ramazanska poruka muftije IZBNJ

paso-ef-fetic2Povodom nastupajućeg mjeseca ramazana, ramazansku čestitku i poruku vjernicima uputio je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemčakoj Pašo ef. Fetić, u kojoj se kaže:

   Bismillahirrahmanirrahim!

   Braćo i sestre, poštovani vjernici i vjernice,

večeras nastupa mjesec Ramazani-šerif i prvi teravih namaz, a sjutra je prvi dan posta. Nadam se da smo pripremili i otvorili naša srca, naše domove i naše džemije za dragog gosta koji nam donosi puno darova i radosti od Svevišnjeg  Gospodara, kako nam to prenosi Poslanik s.a.v.s:  “O ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kojem je noć Lejletul kadr vrijednija od hiljadu mjeseci. Bog vam naređuje da obdan postite a noći u ibadetu provodite. Ko obavi nafilu u Ramazanu kao da je obavio farz izvan Ramazana, a ko obavi farz u Ramazanu kao da je obavio 70 farzova izvan Ramazana. Mjesec Ramazan je mjesec strpljenja, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana i mjesec u kojem se povećava prihod i opskrba vjernicima...“ . 

      Braćo imami, čalnovi džematskih odbora, aktivisti islamske zajednice,

potrudimo se da obogatimo aktivnosti u našim džematima, upotpunimo zajedničke ibadete i tako ojačamo naše zajedništvo u vjeri. Nastojmo da olakšamo našim džematlijama gdje god je to moguće. Preporučujem da teravih namaz organiujete sahat i tridest minuta po iftaru, upotpunite je sa dvadeset rekata u mesdžidima, a džematlijama pojasnite da zbog svojih obaveza pojedinačno mogu skratiti na osam rekata, te u miru otići iz mesdžida.  Vodimo računa o javnom redu i miru u kasnim večernjim satima,  kada su u pitanju komšija i stanari u blizini naših centara. Priredimo što više zajedničkih iftara, a posebno za omladinu u našim centrima. Pozovimo ljude da izvrše obavezu zekata i sadekatul fitra. Kako Allah dž.š. iskazuje posebnu pažnju i milost prema svojim robovima, iskažimo i mi svoju brigu da u ovom mjesecu pomognemo onima koji su naše pomoći potrebni. Učimo dove jedni drugima kako bi Allah od nas otklonio iskušenja, belaje, neslogu i netrpeljivost, a podario medusobnu ljubav i slogu.

     Svim  imamima i aktivistima džemata,  članovima islamske zajednice u Njemačkoj, kao i svim muslimanima i muslimankama u svijetu čestitam nastupajući Ramazani-šerif  sa dovom Allahu dž.š, da nas obaspe svojim rahmetom i bereketom.

Ramazani-šerif mubarek!

Pašo ef. Fetić, muftija IZBNJ