Promo banner

A+ A A-

Održan 13. stručni skup za imame, muallime, vjeroučiteljice i vjeroučitelje Mešihata IZ u Hrvatskoj

U Islamskom centru Zagreb održan je 13. stručni skup za imame i muallime koji su u službi u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg skupa bila je "Primjena suvremenih nastavnih metoda i pomagala u kombiniranim razrednim odjelima Islamskog vjeronauka".
13-struc-skup
Kao i proteklih godina, i ove godine stručni skup je organiziran zajedno s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje.
Predavači su bili rukovoditelj Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH dr. Amir ef. Karić, mr. Nezir Halilović i Mevludi ef. Arslani.
Na početku hfz. Aziz ef. Alili proučio je odlomak iz Kur'ana. Potom se skupu obratio muftija dr. Aziz ef. Hasanović ukazavši na potrebu učenja tokom cijelog života. Poželio je dobar rad učesnicima skupa te da isti bude od koristi u daljnjem radu na odgoju i obrazovanju djece.
Prisutnima se ispred Agencije obratio i g. Tomislav Tomasić viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, a zatim je dr. Karić održao iznimno zanimljivo predavanje o ulozi imama i vjeroučitelja u sustavu Islamske zajednice.
13-struc-skup2
otom je muftija dr. Aziz ef. Hasanović uručio priznanje za muallima i imama za 2012. godinu mr. Mirzi ef. Mešiću naglasivši velike zasluge i postignute rezultate u protekloj godini na mnogim poljima u razvoju džemata i odgoja i obrazovanja omladine. Rezultati koje je mr. sc. Mirza ef. postigao protekle godine su plod dugogodišnjeg predanog rada.
Zatim je nastavljen program stručnog skupa, a Mevludi ef. Arslani je dao osvrt na proteklih 20 godina kad je riječ o pitanju Islamskog vjeronauka u školi, analizirao je sadašnje stanje te je dao uvid u perspektivu razvoja istog.
13-struc-skup3
Mr. Nezir Halilović održao je predavanje o glavnoj temi ovogodišnjeg stručnog skupa ukazavši na potrebu dobre pripreme, ali i želje za radom i konstantnom poboljšavanju metoda i pomagala za prenošenje znanja.
Nakon podne namaza i ručka nastavljeno je s radionicama koje su održali muallima Emina Mešić, Haris ef. Opardija i mr. Nezir Halilović u kojima su sudjelovali svi imami i muallime.
Na kraju, sumirane su preporuke i zaključci sa stručnog skupa, koji je ocijenjen vrlo visokom ocjenom svih sudionika.
Mr. sc. Nermin ef. Botonjić