Promo banner

A+ A A-

U Pruscu svečano otvoreni “503. Dani Ajvatovice”

Na Musalli u Pruscu, uz prisustvo velikog broja gledalaca, te predstavnika društvenog, političkog i javnog života, 14. juna 2013. godine svečano su otvoreni ovogdišnji "503. Dani Ajvatovice". U programu otvaranja učešće su uzeli hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, hor BZK Preporod Donji Vakuf, umjetnik Muharem Hamzakadić-Haro, hor tekije Mesudije i Armin Muzaferija.

503-ajv

U ime Organizacionog odbora “Dani Ajvatovice”, obratio se predsjednik Odbora mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički koji je ovom prilikom kazao:

- Uvažena ulemo,

Cijenjeni uzvanici,

Poštovani učesnici,

Braćo i sestre,

Dobro došli na svečano otvorenje "503. Dana Ajvatovice" koja je vjersko-kulturna, sportska i turistička manifestacija. Ova manifestacija svojim sadržajem ima za cilj oplemeniti čovjeka i ponuditi radost života i susreta na ovom prostoru.

Da nije vjere, čovjekom bi vladala nevjera,

A da nije ljubavi, mržnja bi upravljala čovjekom,

Da nije radosti, čovjek bi bio ispunjen tugom,

Da nije zavičaja, gdje bi čovijek osjetio toplinu i smiraj,

Da nije života u miru, čovjek bi bio u stalnom sukobu i ratu,

A da nije prijatelja s kim bi se sreća dijelila.

U ovoj noći, sreću dijelimo skupa.

U ime Organizacionog odbora ovogodišnjih Dana Ajvatovice hvala vam što ste došli i želim da se ugodno osjećate.

503-ajv2

Svoje obraćanje ovom prilikom imali su predsjednik turističke zajednice SBK, gosp. Nihad Korić, premijer SBK, gosp. Tahir Lendo, te gosp. Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, koji je zvanično i otvorio ovogodišnje Dane Ajvatovice.

Centralni događaj manifestacije, pohod na Ajvaz-dedinu stijenu, bit će održan u nedjelju, 30. juna 2013. godine, kada je predviđeno i obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH mr. Huseina ef. Kvazovića.

Ajvatovica je tradicionalni pohod Bošnjaka raspuknutoj stijeni na planini Šuica. Prema legendi, stijena se raspukla kada je Ajvaz- dedo, pobožni čovjek u prvim godinama dolaska islama na ove prostore molio da kroz nju proteče voda za Prusac, tada Akhisar (Bijeli Grad).

503-ajv3

Posljednih godina ovo tradicionalno okupljanje vjernika iz čitave BiH, Turske, ali i cijele Evrope, preraslo je u međunarodnu kulturno-vjersku manifestaciju čiji sadržaji se organiziraju u osam gradova srednje Bosne. Ove godine organizirat će se četrdeset različitih vjerskih, kulturnih i sportskih događaja. Ovogodišnji partner u organizaciji manifestacije je turska općina Osman Gazi iz Burse, a učešće u različitim aktivnostima uzet će i 90 učesnika iz Turske.

Web stranica Muftijstva travničkog http://www.muftiluk-tr.ba/ daje više informacija o programskim sadržajima ove manifestacije.