A+ A A-

Posjeta delegacije Islamske zajednice u Hrvatskoj Muftijstvu tuzlanskom

Zagrebački muftija dr. Aziz-ef. Hasanović je posljednja dva majska dana proveo u posjeti Muftijstvu tuzlanskom i drugim ustanovama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na tuzlanskom području. S muftijom Hasanovićem su bili šef njegova Kabineta Nermin-ef. Botonjić, direktor Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi-ef. Arslani i Aldin Dugonjić iz Centra za certificiranje halal kvalitete u Zagrebu.

mes-hrv-pos-mu-tu-06-2013-1

Prvog dana posjete gosti iz Hrvatske su se susreli s domaćinima u Muftijstvu tuzlanskom. 

Sutradan, u petak 31. maja, bilo je više posjeta i radnih sastanaka. U jutarnjim satima je delegacija posjetila Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, jedinstvenu ustanovu Islamske zajednice u BiH u kojoj se rehabilitiraju ovisnici. Tokom ove posjete muftija zagrebački i njegovi saradnici su se mogli upoznati s načinima funkcioniranja ove ustanove. Njihov domaćin je bio direktor ovog Centra Nermin-ef. Mujkanović.

Druga posjeta toga dana je bila farmaceutskoj kompaniji Zada pharmaceuticals. U toj kompaniji goste je dočekao njen vlasnik, član Sabora Islamske zajednice u BiH, dr. Davud Zahirović.

mes-hrv-pos-mu-tu-06-2013-2

Agencija za certificiranje halal-kvalitete IZ-e u BiH, čije je sjedište u Tuzli, također je ugostila muftiju Hasanovića. Amir Sakić, direktor Agencije, upoznao je goste s projektima koji su u toku u ovoj važnoj ustanovi.

Prije same džume-namaza, delegacije IZ-e u Hrvatskoj i Mutijstva tuzlanskog održale su radni sastanak. Muftija Hasanović je ovom prilikom čestitao Vahid-ef. Fazloviću imenovanje na dužnost muftije tuzlanskog i zaželio mu uspjeh u radu. Tokom ovog susreta zajednički je konstatirana dobra saradnja između dvaju muftijstava i dogovoreni modaliteti njenog unapređenja.

Džumu-namaz je muftija Hasanović predvodio i održao hutbu u Džamiji Behram-begove medrese. Poslije džume je održan sastanak s direktorom Behram-begove medrese Ahmedom Hatunićem i njegovim saradnicima. Domaćine je naročito zanimao proces transformacije zagrebačke medrese u islamsku gimnaziju.