A+ A A-

Održano redovno savjetovanje imama IZ u Sloveniji

U srijedu, 17. aprila održano je redovno mjesečno savjetovanje imama koji rade i djeluju na području Mešihata IZ u Sloveniji kojem je predsjedavao muftija dr. Nedžad Grabus. Imamsko savjetovanje u Sloveniji održava se redovno svaki mjesec gdje se razgovara o aktualnim pitanjima u Islamskoj zajednici u Sloveniji. Savjetovanje je održano u Ljubljani.

sav.imam-iz-slo-04-2013-1

U početku je imam Špendi ef. Fidani predstavio tekst prof. dr. Drage Ocvirka „Isus kršćanske vjere ili kur'anski Isa“ koji je objavljen u zborniku „S dijalogom do međusobnog razumijevanja“, a kojeg je objavio Kulturno obrazovni zavod Averroes. Nakon prezentacije uslijedio je razgovor o ovom tekstu gdje su imami iznosili svoje poglede, odnosno viđenje samog teksta koji je veoma važan ne samo za muslimane u Sloveniji već i šire.

Zatim je razgovor nastavljen o projektu Islamskog kulturnog centra gdje su imami upoznati sa trenutnim aktivnostima i planovima vezano za izgradnju džamije u Ljubljani.

Najviše vremena je posvećeno pitanju mekteba. Mektebska komisija u sastavu Ibrahim Malanović, Sead Karišik i Nevres Mustafić predstavili su novi plan i program mektebske nastave koji je ovih dana poslan na javnu raspravu. Razgovarano je također o formi mektebskog dnevnika i mektebske knjižice koju će dobiti svi polaznici mektebske nastave.

Datum za takmičenje mektebskih polaznika određen je za 2. juni 2013. godine.

U nastavku se razgovaralo o drugim tekućim pitanjima.

(www.islamska-zajednica.si)