A+ A A-

PRVA NAGRADA PRIPALA ISNAMU TALJIĆU ZA PRIČE O LOGORU

Srpski_Logori_u_BiH_big (Custom)Rezultati natječaja za kratku priču na temu „Logor"

PRVA NAGRADA PRIPALA ISNAMU TALJIĆU, AUTORU PRIČE
"Varakam se nagađajući koji smo još živi, a koji nismo živi"

     Žiri zaključuje Treći internacionalni natječaj za kratku priču na temu „Logor", koji je raspisan u povodu petnaeste godišnjice genocida u Prijedorskoj regiji. Grad Prijedor (i prigradska mjesta) je okupiran aprila 1992. godine, na početku srpsko-crnogorske agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada je desetine hiljada Bošnjaka i drugih nesrba prošlo kroz srpsko-fašističke logore smrti (Omarska, Keratarm, Manjača...), nad kojima su primjenjivane razne metode mučenja, batinanja, zatim ubijanja, dok su brojne bošnjačke curice, djevojke i žene silovane... U Prijedorskoj regiji najviše je ubijeno intelektualaca, odnosno srpsko-fašistički cilj je bio totalno istrijebiti bošnjačku elitu i inteligenciju u ime totalnog uništenja bošnjačkog korijena u Prijedoru, gradu koji je upravo obrise grada dobio zahvaljujući Bošnjacima i njihovoj inteligenciji.      Tijekom agresije, genocida i etničkog čišćenja pljačkana je bošnjačka imovina, rušena njihova dobara, sakralni kulturni i vjerski objekti. I pred svih tih nedjela Međunarodni sud pravde u Den Haagu u tužbi BiH vs. Srbija i Crna Gora je zatvorio oči i donio je sramnu odluku.      Web magazin Bošnjaci.net iz New Yorka, konstatira da je natječaj ispunio namjere. Odziv, oko 50 priča koje su zadovoljile formalne uvjete, potvrdio je potrebu njegova raspisivanja, čim doprinosi kolektivnom sjećanju na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i žrtve genocida, učvršćuje borba protiv zaborava i istrajavanja na istini i provođenju pravde.
     Žiri objavljuje da je prvu Književnu nagradu „Srebrenica" (diploma i novčani iznos od 1.000 KM) osvojio Isnam TALJIĆ (Sarajevo, BiH), autor priče "Varakam se nagađajući koji smo još živi, a koji nismo živi", drugu nagradu (diploma i novčani iznos od 600 KM) Armin BEHLULOVIĆ (Sarajevo, BiH), autor priče "Sonja" i treću nagradu (diploma i novčani iznos od 400 KM) Adis SAMARDŽIĆ (Vareš, BiH), autor priče "Logor".
     Žiri je glasao elektronski i na taj način odluke su neupitne.
     Spisak priča koje će biti objaljene u knjizi objavit ćemo naknadno.
     Žiri je radio u sastavu: predsjednik - Nijaz ALISPAHIĆ, književnik, članovi: Atif KUJUNDŽIĆ, pjesnik i esejist; Muhidin ŠARIĆ, pjesnik, dramski pisac, bivši logoraš i autor više knjiga na ovu temu; Rezak HUKANOVIĆ, novinar, bivši logoraš, autor više knjiga, urednik TV Sanski Most; Muharem NEZIREVIĆ, novinar, bivši logoraš, autor više knjiga, urednik radija na bosanskom jeziku u Švedskoj; Hamdo ČAMO, pobjednik prošlogodišnjeg natječaja.
     Vjerujemo da će ovaj treći natječaj za kratku priču na temu Logor, doprinijeti da se genocid i zločini prijedorske regije ne guraju pod "krvavi tepih" tvorevine pod imenom "Republika Srpska".
     Rezultati natječaja i nagrađena priča bit će pročitani u četvrtak 24. maja na "Prezentaciji Bošnajci.net" u Vankouveru (Kanada) u organizaciji KUD "Zambak".