A+ A A-

ISLAMABAD: KONFERENCIJA MINISTARA OIC

konferencija_oic     U utorak u prijestonici Pakistana, Islamabadu, sa radom počinje 34. konferencija šefova diplomatija zemalja članica Organizacije islamske konferencije koja će trajati do 17. maja.

     Prema izvještaju agencije Xinhua iz Islamabada, glasnogovornik pakistanskog Ministarstva vanjskih poslova je rekao da će šefovi diplomatija razgovarati o političkim, ekonomskim i kulturnim pitanjima islamskog svijeta.

     "Borba protiv diskriminacije, antiislamskog radikalizma i iskrivljavanja islama" slogan je konferencije.

     Ranije je najavljeno da će na konferenciji bili analizirano pitanje arapsko-izraelskog sukoba, stanje u Iraku, Somaliji, Pakistanu, kao i tok mirovnog procesa Pakistana i Indije, te saradnja Islamske Republike Iran sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

     Delegaciju BiH, predvodiće ministar Sven Alkalaj,koji će u svome obraćanju izraziti podršku OIC-u u iznalaženju mirovnih rješenja u Africi, na Bliskom i Srednjem istoku, te izraziti nadu i očekivanje da će zemlje Organizacije nastaviti saradnju s BiH, posebno u vezi s povratkom izbjeglica i privrednim razvojem. Delegaciju BiH još čine Nusret Čančar, ambasador u sjedištu MVP BiH, zadužen za koordinaciju saradnje BiH s OIC-om, te Damir Džanko, ambasador BiH u Pakistanu

     Manučehr Mottaki, ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran, jutros je , na čelu visoke diplomatske delegacije, otputovao u pravcu Islamabada.

(http://bosnian.irib.ir)