A+ A A-

KLANJANA DŽENAZA-NAMAZ PRVOM MEĐU 99 ŠEHIDA, IMAMA ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH

     DŽENAZA-NAMAZ UBIJENOM BRATUNAČKOM IMAMU MUSTAFI EF. MUJKANOVIĆU

     Dana 13. maja 2007. godine u Bratuncu je obavljena dženaza šehidu, bratunačkom glavnom imamu Mustafi ef. Mujkanoviću kojeg su srpski vojnici ubili 13. maja 1992. godine u koncentracionom logoru u OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu i njegove zemne ostatke skrivali punih 15 godina. Dženaza-namaz mu je obavljena u haremu bratunačke džamije i gje je i ukopan.

     Na dženazi je bilo mnogo njegovih džematlija, podrinjskih imama, tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, direktor Gazi Husrev-begove medrese u svojstvu  izaslanika Glavnog odbora Udrženja ilmijje BiH Zijad ef. Ljevaković, direktor Behram-begove medrese Vahid ef. Fazlović i izaslanik Reisu-l-uleme mr. Muharem Omerdić.

     Na dan dženaze, prije 16 godina ubijen je Mustafa ef. Mujkanović. Među 99 šehida, imama Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. je bio bio prva žrtva.

dzenaza_mustafa_ef (Small)

     Dženazu-namaz je predvodio Muharem ef. Omerdić, a potom je održao slijedeću besjedu:

     Bismillahi'r-Rahmani'r-Rahim!

     Ne govorite da su mrtvi za one koji su poginuli na Putu Allahovome! Naprotiv, oni su živi, ali vi to ne osjećate.

Mi ćemo vas sigurno dovesti u iskušenje izvjesnim strahom, glađu i time što ćete gubiti imovinu, živote i ljetine, ali ti obraduj trpeljive -

One koji kažu kada ih kakva nevolja snađe: "Mi Allahu pripadamo i Njemu vraćamo se";

Blagoslov i milost Gospodareva za takve je, i upravo takvi su na Putu pravome.

(Kur'an: El-Bekara, 154-157) 

     "Danas smo klanjali dženazu časnom šehidu, imamu i glavnom bratunačkom imamu Mustafi ef. Mujkanoviću, sinu Miralema i Hate, rođenom 1950. u Suhoj kod Bratunca. Gazi Husrev-begovu medresu diplomirao je 1970., za imama u Bratuncu dekretiran je  1972., a za glavnog imama 1976. godine.

     Bila je nedelja, 10. maj 1992. godine kada su uniformisana i neuniformisana lica, pripadnici JNA i paravojne srpske jedinice, poznate i nepoznate osobe, napali muslimanska sela i mahale u općini Bratunac. Oni su, do zuba naoružani, krenuli protiv miroljubivih i nenaoružanih civila, muslimana, Bošnjaka...

     Muslimane su pod prijetnjom oružja deportirali na fudbalski stadion "Bratstvo" u Bratuncu na tom putu ubivši jedan broj njih. Muškarce su razdvojili od žena i zatvorili u OŠ "Vuk Karadžić" u Bratuncu.

     Među zatočenicima u koncentracionom logoru bio je i imam Mustafa ef. Mujkanović. Puna tri dana su se nad njim iživljavali na očevid 1500 začenih muslimanskih civila, njegovih džematlija. Morao je platiti visoku cijenu što je ostao sa svojim narodom i što je vršio svoju imamsku i ljudsku dužnost. Nezapamćeno je bilo njegovo stradanje u tom konclogoru. Mučili su ga bezumno i dugo. Ubili su ga u srijedu i njegovo izmasakrirano tijelo skrivali punih 15 godina. Današnji dan, dan njegove dženaze, bio je prije 16 godina kad se to dogodilo.

     Mustafa ef. je bio miran, povučen, tih i pobožan imam. Časno je vršio svoju dužnost te čuvao interese Islamske zajednice i muslimana.

     Kada je čovječanstvo bilo jedna porodica sastavljena od oca, majke i njihove djece dogodio se prvi zločin. Sin Ademov ubio je svoga rođenog brata. Taj zločin se dogodio na početku ljudske civilizacije. Taj čin je bio prvi zločin nad čovjekom na Zemlji. Od tada se na našoj planeti čini i zna se za njega i za neprijateljstvo. Isto tako, od tog vremena do danas zna se i za dobre i miroljubive ljude koji se suprotstavljaju zlu i čije životno geslo je:

    "I kada bi posegnuo rukom da ubiješ me, ja sigurno ne bih digao ruku da ubijem tebe - Allaha, Gospodara svjetova, strah me je -

Ja bih htio da uprtiš i moje i svoje sagrješenje pa da budeš od onih što u Ognju borave, jer to je plaća za nasilnike."

Onda duša namami prvoga da brata svoga ubije, te ga on i smakne, i tako se svrsta u gubitnike.

(Kur'an: El-Mâ'ida, 28-30)

     Kada se dogodio prvi zločin nije postojala zajednica koja je uticala na njegovu pojavu. Neki kažu da su zločinci žrtve svoga društva i da su proizvod svoga negativnog okruženja koje želi i traži da se zločin dogodi. Znamo da je zločin individualna krivica, ali zločin u Bratuncu su učinili mnogi izvršioci koje je NEKO pripremio i poslao da to urade. Za taj zločin nije bilo povoda, razloga, niti opravdanja. Kulminirao je u srazmjeru koji se ne može opisati. Dogodio se genocid nad bratunačkim Bošnjacima!

     Krivica za nevino prolivenu krv je velika i široka, po vertikali do Ademovog sina - bratoubice i po horizontali od izvršioca do pomoćnika i do naredbodavaca zločina nad imamom Mustafom ef. Mujkanovićem i njegovim džematlijama.

     Muhammed, s.a., je kazao: "Za svakog čovjeka koji bespravno bude ubijen, prvi Ademov sin ima udio u tom grijehu - zločinu jer je prvi ubio bespravno."

     Bezgranično je težak zločin koj je učinjen nad nevinim imamom Mujkanovićem i mnogim bratunačkim muslimanima. Kod Boga je taj strašni zločin neoprostiv grijeh kako piše u Kur'anu:

     Ako neko ubije nekog koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao. (El-Ma'ida, 32)

     Ubistvo se može dogoditi samo greškom, bez namjere, nehotice. Greške su ljudske. Međutim, ubijanje imama Mujkanovića i njegovih nevinih džematlija, bratunačkih muslimana, bio je svjestan zločin, to je planski učinjeno, genocid koji se nije, neće i ne može nikada oprostiti, niti zaboraviti.

     Pravda se kod nas u Bosni i Hercegovini sporo provodi. Zločinci slobodno hodaju. Međutim, kletva nevino prolivene krvi ima Božiju podršku. Mnogima koji su činili zločine, pomagačima, naredbodavcima ali i zaštitinicima ta kletva će, kad-tad, doći na glavu. Što ne mogu žrtve, oštećeni i njihovi najmiliji, može Bog. S Njegove strane djelovaće pravda još u zemaljskom životu, a na Sudnjem danu bezuvjetno, kako je potvrdio Muhammed, s.a.: "Prvo za što će se na Sudnjem danu suditi ljudima je nevino prolivena krv." (Buhari od Ibn Mes‘uda)

     Neka se Svemilosni Allah smiluje šehidu Mustafi ef. Mujkanoviću, neka mu grijehe oprosti i učini ga našim uzorom."

     Nakon ukopa zemnih ostataka Mustafe ef. sve prisutne džematlije su u džamiji prisustvovali učenju Ja Sin-a i Tevhidu i sevabe od toga poklonili duši ovog poštovanog rahmetlije.

M.O.