A+ A A-

DANI MEVLUDA I ZIKRA" U BLAGAJU

     U prisustvu više od 40 000 vjernika iz svih krajeva  Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Švicarske, Turske, pa čak i iz dalekog Uzbekistana proučen je tradicionalni mevlud i zikr ispred blagajske tekije, na vrelu Bune. Mevlud i zikr predvodio je šejh Sirija Hadžimejlić. Vidno uzbuđen, s nevjericom da je cijeli Blagaj postao pretjesan, u ime organizacionog odbora skupu se obratio muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić. „Kada čovjek pogleda ovu rijeku ljudi koja teče u suprotnom pravcu rijeke Bune ne može a da ne bude oduševljen i ne iskaže neizmjernu zahvalnost Allahu dž.š. Druženje sa ljudima čistog nijeta, poštene namjere i iskrene vjere je lijek za naša srca i nadahnuće za sve muslimane Bosne i Hercegovine.  Ovo okupljanje je jedan od načina da zaliječimo naše rane, ali i dokaz našeg bratstva koje stoljećima traje.", rekao je muftija.

blagaj2

     Kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića skupu se obratio Nezim ef. Halilović - Muderis. Halilović je u svom govoru insistirao na očuvanju i izgradnji moralnih vrijednosti i iskrenom osjećaju muslimanskog bratstva  koje je naš narod stoljećima ljubomorno čuvao. „Agresija na Bošnjake i dalje je nastavljena preko kulture i obrazovanja.  S iskrenom vjerom u Boga, ako ostanemo stanei u našoj vjeru, odani Allahu, ako se budemo bratski ispomagali i njegovali islamskimoral nadjačaćemo i ovu kušnju.", zaključio je Muderis. 

     Nakon podne namaza klanjana je i dženazetu-l-gaib žrtvama agresije koje su tog istog dana pokopane u Bratuncu.

blagaj3

Bogat i raznovrstan program

      Manifestacija Dani mevluda i zikra počela je u nedjelju 06. maja, koncertom duhovne muzike u organizaciji BZK Preporod i ženskog edukacionog centra „Kevser".

      U avliji blagajske tekije, a u povodu Dana džamija, 07.05. promoviran je roman „San Hasana Nazira", roman  Mirsada Sinanovića koji na upečatljiv način govori o gradnji Aladže džamije u Foči. Roman su promovirali muftija mostarski h. Seid ef. Smajkić, književnik i publicista Mustafa Samjilović, sociolog i novinar Enes Ratkušić i sam autor.

      Također, u avliji blagajske tekije 08.05. upriličen je programa pod nazivom „Večer BiH medresa" u sklopu kojeg su nagrađeni najbolji literarni radovi o temi islama i bošnjačke tradicije učenika svih šest bosnaskohercegovačkih medresa.

      Koncert Ilahija i kasida pod nazivom „Kruno svega stvorenog" upriličen ispred Osnovne škole u Stocu okupio je preko dvije hiljade Sočana. Koncert su priredili studenti Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva prema scenariju Džemaludina Latića i pod muzičkim rukovođenjem dirigentice Valide Turković - Akšamija.

      U okviru manifestacije „Dani mevluda i zikra" ispred blagajske tekije 10. 05. održan je Naučni skup o temi «Kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe vrela Bune i blagajske tekije». Rezultati ovog naučnog skupa biće samo polazna osnova za planirana areheološka istraživanja lokaliteta oko vrela Bune, blagajske tekije i autentičnu rekonstukciju graditeljske cjeline i objekata koji su porušeni u prošlom stoljeću.

Hasan Eminović