A+ A A-

Foto reportaža iz Bratunca: Obavljena Dženaza i ukop civilnih žrtava rata

ZLOČINCI JOŠ UVIJEK SLOBODNI
 
    U Bratuncu je 12, maja uz prisustvo više od 6.000 ljudi obavljena je dženaza i ukop 93 identifikovane civilne žrtve rata, stradale 1992. godine u Bratuncu. Iako je za pripreme ove dženaze bilo preostalo samo šest dana, sve je proteklo u najboljem redu. Porodice žrtava i prijatelji doputovali su iz cijele BiH, ali i dijaspore, kako bi se dostojanstveno oprostili od svojih najmilijih. Dženazi je prisustvovao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik Predstavničkog doma Sulejman Tihić, brojni drugi predstavnici vlasti i stranih ambasada u BiH, a delegaciju Vlade Republike Srpske predvodio je ministar Omer Branković. Ovaj događaj polučio je ogromnu pažnju javnosti i medija. Dženazi je prisustvovalo više od sedamdeset stranih i domaćih novinara.
 
Dzenaza__Bratunac_12_maj_6_big

    Kako je u petak naečer saopćeno iz Organizacionog odbora pripreme za ukop i dženazu Bošnjaka, civilnih žrtava rata u Bratuncu, obavljene su u skladu sa planom. Pristupni put novoj lokaciji, koju je prošle sedmice usvojila općinska Skupština u Bratuncu, sagrađen je, nasut i asfaltiran, u dužini od oko pet stotina metara. Iskopana su grobna mjesta, obezbjeđen smještaj za rodbinu i prijatelje, te zvaničnike, koji su prisustvovati dženazi. Medicinski timovi koji su angažirani za dežurstvo tokom dženaze intervenirali su više od 200 puta, jer su visoka temperatura, jake emocije i oproštaj od najmilijih, kod prisutnih izazivali stanje šoka i uzbuđenosti, te česte nesvjestice. I pored svega, sve je prošlo u najboljem redu. Za nedjelju 13. maj u 11.00 sati planirana je dženaza i ukop bratunačkog imama Mustafe ef. Mujakovića u haremu novoobnovljene džamije. Preostalo 95 tijelo, koje je trebalo također biti ukopano 12. maja, zbog nepotpune dokumentacije, bit će ukopano u srijedu 16. maja, u prisustvu porodice koja je doputovala iz SAD-a.
Radove na pripremi mezarja i tijela za ukop obavila su preduzeća JP Gradska groblja Visoko i Komemorativni centar Tuzla. Vlada Republike Srpske prihvatila je da obezbijedi sredstva u visini od 165.000 maraka za kupovinu zemljišta planiranog za mezarje, a Vlada Federacije obezbijedila je kompletnu logističku podršku za ukop i dženazu.
Prisutnima na dženazi obratili su se Sumeja Mujkanović, kćerka Mustafe ef. Mujakovića, koja je pozvala domaće i strane institucije da poduzmu sve kako bi se zločinci kaznili. Također, govorio je naibu reis Ismet ef. Spahić. Dženaza je otpočela himnom BiH i ilahijom „Šehidi“, a vjerski dio je bio ispunjen učenjem ajeta iz Kur'ana hafiza: Dedića, Đulovića, Huskanovića, Skejića, Nuhanovića, Jahića, Kape i Naibu reisa. Nakon što je muftija Husejin ef. Kavazović objasnio način klanjanja dženaze-namaza, predvođenje džemata i klanjanje dženaze preuzeo je Naibu reis Ismet ef. Spahić.
    U Subotu ujutro po planu vožnje, iz petnaestak gradova u cijeloj BiH, prema Bratuncu je krenulo pedeset autobusa koji su omogućili prisustvu na dženazi svima koji su željeli doći u Bratunac. Po dolasku rodbine i prijatelja, te domaćih i stranih zvaničnika na lokaciji ispred mezarja, gdje je postavljen prototip nišana koji simbolizira stradanje nevinih civilnih žrtava rata na ovom prostoru, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.
    Na mezarju koje će imati oblik ljiljana tokom narednih nekoliko godina bit će ukupana 630 civilnih žrtava rata, koje su stradale u Bratuncu.