A+ A A-

U SARAJEVU SE ODRŽAVA XVII SJEDNICA EVROPSKOG VIJEĆA ZA FETVE

qaradawi     U Sarajevu će se od 15. do 20. maja 2007. g. održati XVII redovna sjednica Evropskog vijeća za fetve i istraživanja.

     Na ovoj sjednici Evropsko vijeće za fetve i istraživanja raspravljat će o temi "Muslimani u Evropi - državljanstvo (građanstvo) i integracija".

     Sjednici će prisustvovati, pored predsjednika Evropskog vijeća i njegovih članova, i brojni gosti i istaknuti alimi.

     Također u povodu obilježavanja desetogodišnjce uspješnog rada Evropskog vijeća za fetve i istraživanja u utorak, 28. rebiu-l-ahira 1428. g. po Hidžri/ 15. maja 2007. g. u 17, 30 sati u Kulturnom centru kralj Fahd bin Abdul Aziz u Sarajevu, bit će održana ceremonija "Svečanog otvaranja XVII redovne sjednice Vijeća", čiji će domaćini biti NJ. E. dr. Jusuf Karadavi, predsjednik Vijeća i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

     Evropsko vijeće za fetve i istraživanja osnovano je u Dablinu (Irska), 1997. god., s ciljem promišljanja i davanja odgovora i uputa o pitanjima i savremenim problemima sa kojima se susreću evropski muslimani.

     Predsjednik Vijeća je istaknuti islamski pravnik, Egipćanin Nj. E. dr. Jusuf Karadavi, a njegovi članovi su istaknuti alimi, između ostalih i dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

     Udruženje ilmijje Islamske zajednice u BiH iskoristit će prisustvo istaknutih islamskih učenjaka i alima u Sarajevu, te će u okviru tribine "Ummet danas" organizirati predavanja gostiju u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici.

(www.rijaset.ba)