A+ A A-

Pretraga pitanja

Propisi glasanja u džematu

Pitanje

Selamun alejkum!
Imam dva pitanja koja se tiču glasanja u džematu za novi odbor.

Prvo pitanje je: Ako jedna familija kao kućna zajednica jednu vazifu plaća, je li onda samo otac kao glavni u kući može glasati ili djeca, koja su već napunila 18 godina a žive u toj kućnoj zajednici, imaju isto pravo za glasanje? Da li ima veze ako je dijete student ili radnik?

Drugo pitanje: Ako je neko član IZ-e, a ne plaća članarinu za tu džamiju gdje imaju izbori, je li on ima pravo da glasa u toj džamiji ili ne? Primjer u Bosni da plaća vazifu, a u Austriji da glasa. Interesuje me kakva su ustavna prava IZ-e u vezi ovih pitanja?
Zahvaljujem se unaprijed. Da vas Allah dž.š. nagradi.

 

Odgovor

1. Prema članu 3. Izbornih pravila IZ, aktivno biračko pravo (pravo glasanja) u Islamskoj zajednici ima svaki pripadnik džemata koji je navršio 18 godina života. Dakle, nije bitno da li živi u porodici sa ostalim punoljetnim članovima ili odvojeno, ima pravo da glasa na izborima. Pasivno biračko pravo (mogućnost da bude biran) ima onaj član džemata koji je navršio 18 godina života i koji izvršava svoje obaveze u džematu. (Nije precizirano koje obaveze, ali se vjerovatno misli na plaćanje članarine - vazife). Ako neki član radi, trebao bi za sebe posebno plaćati članarinu (vazifu), a ne oslanjati se na nosioca domaćinstva.

2. Prema članu 3. Izbornih pravila, takva osoba može glasati u Austriji, ako plaća vazifu u Bosni i Hercegovini, ali ne može biti birana u organe IZ u Austriji, već u mjestu u kojem plaća vazifu. Napominjemo da autentično tumačenje Izbornih pravila daje Sabor IZ u BiH.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH