A+ A A-

Pretraga pitanja

Odobrenje za aktivnosti u džamiji

Pitanje

Od prije mjesec dana, nakon jacije namaza, u svom džematu, upoznao sam jedan Dawa Tabligh džemat iz inostranstva, tačnije Malezije, gdje nam se na prigodan način obratio emir tog džemata te objasnio svrhu svoje posjete nama, kao džematu i Bosni i Hercegovini kao zemlji.
Iskreno rečeno, u prvi mah, bio sam iznenađen, takva praksa u našoj zemlji, najblaže rečeno je neuobičajena, ili ja barem kao vjernik, nikada prije nisam sreo nekoga ko prakticira poziv na namaz, poziv u vjeru - Islam, na takav direktan način.

Ne namjeravam ni poreći da me takav pristup oduševio, te sam vrlo rado se odazvao pozivu emira malezijskog džemata, da zajedno sa još nekolicinom mlađih džematlija Kuvajtske džamije na Čengić Vili, obilazimo naše džamije, obilazimo domove i radna mjesta vjernika ili onih koji bi to trebali postati uz Allahovu dž. š. pomoć, u smislu poziva u vjeru, poziva na namaz, poziva na dolazak u naše džamije...

Nakon prvobitnog lijepog prijema od strane džemata Istiqlal džamije i Kuvajtske džamije, vrlo brzo usljedila je, za mene neshvatljiva netrpeljivost te i otvoreno suprotstavljanje prakticiranja Dawa Tabligh džemata osim ukoliko se radi SAMO I ISKLJUČIVO O NAMAZU ...

Naime, samo nam je namaz bio dozvoljen, sve ostale pokušaje, objašnjenja, molbe naišle su na tvrde uši imama obje džamije, da bi na kraju, kulminirala situacija ničim izazvanog kulturnog izbacivanja iz džamije, u najmanju ruku kao da smo nepoželjni...

Nepotrebno je i objasniti koliko sam kao vjernik i džematlija bio razočaran takvim stavom imama obje džamije, koliko je jadno i patetično zvučalo objašnjenje da za takvo što - trebamo imati pismeno odobrenje muftijstva ili više instance, jer, naše su aktivnosti u suprotnosti sa kućnim redom u džamijama koji je donesen kao odgovor na ranije ponašanje vehabija u proteklom periodu.

Uzalud objašnjenja emira Tabligh džemata da nisu vehabije, i da neće biti nepristojnosti a kamoli nasilja u našem radu, ostalo je da je Dawa Tabligh nepoželjna u našim džamijama, dok se drugačije ne odredi.

Vama se obraćam, jer, ne znam više kome da se obratim za pomoć.

Essellamu alejkum ve Rahmetullahi ve berekatuhu

 

Odgovor

Osim klanjanja namaza kao i ostale džematlije, nikakve druge aktivnosti u džamiji ne možete obavljati bez odobrenja mjesnog imama, a on treba dozvolu od glavnog imama i muftije. Ne vjerujemo da će vam neko smetati da obilazite domove i radna mjesta onih koji to žele. To nije u domenu nadležnosti IZ. Takva su pravila nametnuta i imamima, pa nema razloga da se na njih ljutite.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH