A+ A A-

Pretraga pitanja

Dileme oko lanarine

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imao bih pitanje u vezi džamije i vazife. Moj je did rahmetli, kad se izgrađivala džamija dao koliko je mogao. Sad kada je umro treba li smo donaplatiti 1500 KM za džamiju. Toliko su mu oni odredili da on mora dati.
Što se tice vazife on je od 2001. 70 KM plaćao i bilo mu je priznato, priznanice ima. Sad kada je umro mi smo sve te godine od 2001. do 2008. mora li 30 KM po godni donaplatiti. Pošto oni koji žive u inostranstvu moraju dati 100 KM, a koji žive ovdje 50 KM. Sad pošto je moj did bio penzioner i živio je kod kćerke davao je 70 KM i oni su njemu to priznali, a nakon smrti ne priznaju više, a kćerka mu normalno plaća vazifu 100 KM. Nije nama zbog para, što smo morali platiit, nego nas samo interesuje je li to ispravno, i ako nije ispravno šta možemo da pokrenemo dalje da ne bi neko drugi u
takvu situaciju došao.

 

Odgovor

Pitanje članarine, visine i načina plaćanja je u nadležnosti nadležnog džemata i medžlisa Islamske zajednice, pa svoj slučaj morate raspraviti s njima. U slučaju spora, obratite se Pravnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH