A+ A A-

Pretraga pitanja

Argumentacija odgovora

Pitanje

Selamun alejkum!
Dulje vrijeme sa strane pratim Vaše odgovore na postavljenja pitanja. Nekoliko me stvari buni i nadam se da ću dobiti odgovor.
Smatram da je veliki broj vaših odgovora, posebno kada su pitanja oko Islamske zajednice, bez argumenata već u pravcu podrške Islamskoj zajednici. Primjer:
1. Vaše odgovore jako, jako rijetko argumentirate, što je praksa svih alima čije sam do sada odgovore na pitanja (fetve) čitao.
2. Primjetio sam da ste argumentirali odgovor na pitanje gdje zekat dati. A o pitanju izvještaja o utrošku sredstava iz Bejtu-l-mala ste se "oprali" tako što ste rekli da ima Izvještaj u Glasniku (a i sami znate da taj izvjestaj jeste sve više nego izvještaj o Bejtul-malu).
3. Kako je moguce da se iz Bejtul-mala mogu kreditirati za kupovinu kuća i vila, samo "povlašteni" članovi Rijaseta i muftije. Otkud na to pravo?  Čak, čaršijom kruže priče da se mnogi od tih kredita ne vraćaju.
3. Na ovo pitanje ne morate odgovorati javno, jer je lične prirode. Da li se smatrate jednim od "ulemau-ssulta"?

S poštovanjem,
Abdullah, Sarajevo

 

Odgovor

1. Naravno da podržajemo Islamsku zajednicu i njene aktivnosti koje po našoj ocjeni nisu u suprotnosti sa islamskim propisima.

2. Distribuciju sredstava iz Bejtul-mala određuje Rijaset IZ i to je u njegovoj nadležnosti i odgovornosti, a ne mojoj, pa svoje pitanje na tu temu uputite na tu adresu.

3. Za ovo pitanje važi isti odgovor kao i za prethodno.

4. Može se odgovoriti i sa "da" i sa "ne" ovisno o tome sa koje, ili sa čije pozicije se posmatra. U svojim odgovorima rukovodim se svojim razumijevanjem propisa i duha Šerijata te općim interesom islama i muslimana na ovim prostorima.

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH