Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Kur'an i dova umrlim

Pitanje

Poštovanje!
Molim vas da mi odgovorite da li se za svakog umrlog mora posebno učiti gore navedeno, ili se može nanijetiti za više umrlih i onda jednom proučiti. Mogu li nanijetiti za umrlu majku, njenu majku, mog oca i njegovu majku i sl., a da onda proučim jedan Jasin, jednu dovu ili hatmu ili moram za svakog posebno?

Ovo vas pitam jer često dolazi do bespotrebnih diskusija oko toga šta je pravilno, a šta ne. Jedni kažu da treba posebno učiti za svakoga, a jedni da se samo treba nanijetiti za sve i jednom proučiti. Hvala vam na odgovoru i selam.

 

Odgovor

Učenje dova ili Kur'ana te poklanjanje sevapa umrlima ne spada u farzove - vjerske obaveze, već je to dozvoljeno i lijepo djelo. Prema tome, ne može se govoriti u kategoriji moranja, već se može govoriti samo o tome šta je bolje. Sigurno je da je bolje i da je veći sevap proučiti dva ili više puta Jasin ili neku drugu suru ili ajete Kur'ana nego učiniti to jedanput. Dozvoljeno je proučiti ih jedanput i pokloniti sevab učenja jednoj ili više umrlih osoba, ali je bolje učiniti to više puta. Učenje treba biti popraćeno iskrenom namjerom, ljubavlju prema Kur'anu i odlučnošću da se kur'anske poruke primjenjuju u praksi.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH