A+ A A-

Pretraga pitanja

Naknadni ukop

Pitanje

Esselamu alejkum!
Ja se javljam iz dijaspore i imam jedno veoma složeno pitanje. O čemu se radi?
Živimo u jednom gradu gdje smo organizovali bosanski džemat ali još uvijek nismo definitivno riješili pitanje mezarluka, na čemu radimo i što planiramo što prije riješiti. insallah!
Trenutno, grad ima lokaciju groblja u kome se kopaju i kršćani i muslimani i svi ostali, ta lokacija je otvorena u svim godisnjim dobima.
Mi muslimani, koji živimo na ovim prostorima, imamo jednu lokaciju, dio tog groblja, gdje se samo mi kopamo, ali problem nastaje kada dođu zimski dani, jer je ta lokacija zatvorena i ne može se više u nju kopati do dolaska proljeća. Dakle, ako musliman umre u zimskom periodu ne može biti ukopan u muslimanskom dijelu tog velikog groblja. Razlog za to je nepristupačnost tom dijelu u zimskom periodu!
Ali, to groblje ima mogućnost ostavljanja tijela u posebne hladnjače koje se nalaze pod zemljom i u kojima tijelo u sanduku može ostati do proljeća kada će tijelo moći biti ukopano u muslimanskom dijelu groblja.
U razgovoru sa jednim hafizom, rekao mi je da nema nikakvih smetnji da se postupi na takav način, ako rodbina umrlog odluči tako ili ako je umrli oporučio! Već smo imali jedan slučaj da je jedna žena umrla, a da je prije smrti oporučila da želi da se ukopa u muslimanskom dijelu groblja. Jedina opcija koja je preostala je bila da čekamo vremenske uslove, što smo i učinili.
Nas zanima vaše mišljenje o ovom pitanju? Da li je uredu, da postupamo na ovakav način, jer nemamo drugog izbora, ili da se kopamo sa kršćanima i svim ostalim na dostupnoj lokaciji u zimskom periodu?

Odgovor

Smatramo da nema smetnje da postupite na način kako ste opisali, jer nužda zakon mijenja.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH