A+ A A-

Pretraga pitanja

Okretanja prema kibli prilikom ukopa

Pitanje

Esselamu alejkum!
Javljam vam se ispred Džematskog odbora Islamske zajednice Bošnjaka Växjö u Švedskoj. Pitanje koje ćemo postaviti radi se o mjestu i načinu ukopa naših džematlija u mjestu u kojem živimo (Växjö - Švedska).

Naime ovo je jedan od najmlađih džemata u sklopu Islamske zajednice u Švedskoj. Broji oko 230 domaćinstava i preko 500 članova. Džemat (članstvo) čine i Bošnjaci iz okolnih mjesta u krugu oko 150 km. Imam nam je Muharem ef. Karaga, penzionisani imam iz BiH, a sada u 86. godini života. Da 86 godina, dok mladi imami diljem Švedske ne žele raditi svoj posao te smo prisiljeni da svoj vjerski život rješavamo na ovaj način.
Po izbjeglištvu u Švedsku i nastanjenjem u ovom mjestu i okolini priključili smo se našoj braći Arapima i nepunih 10 godina sa njima obavljali naše vjerske potrebe.
Unazad 3-4 godine osnovali smo svoj bošnjački džemat. I sada smo članica Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj.
Švedske vlasti su nam dodijelile (svim muslimanima) mjesto za ukop (mezarje) u zajedničkom greblju Hovshaga- Växjö. Plac je odvojen od drugih konfesija, ali graniči sa njima.

Problem koji mi imamo je sljedeći:
Preseljenjem na Ahiret, Bošnjaci su se počeli ukopavati u tom mezarju koje je predviđeno za muslimane. Već ranije je tu bilo sahranjeno nekoliko Arapa, te na isti način (mislim položaj i pravac) su prihvatili i Bošnjaci ukopavanje svojih najmilijih.
Odmah smo primjetili da se mejt ne okreće na istu stranu prema Kibli kao što mi to radimo u BiH. Situacija na terenu je sljedeća: mejit se okreće lijevom stranom prema Kibli što možemo reći zakrenut za oko 180 stepeni.
Razlog je što je zemljište malo nageto pa da se mejit okreće kao u BiH to bi bilo da je glava mejita niža od nogu. S tim smo odmah upozorili Arape, ali njihovo rukovodstvo u IZ je ostalo nijemo, samo obrazlazući da se tako mora prihvatiti.
O tom problemu smo upoznali i Izvršni odbor i Glavnog imama Idriz ef. Karamana Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, ali su i oni ostali neaktivni, uz obrazloženje da se to mora riješiti na lokalnom nivou.

Mi sada upućujemo vama pitanje: Da li je ispravno po našim islamskim propisima da se mejit ukopava okrenut lijevom stranom prema Kibli, a da mu je glava zakrenuta na desno (jer se tako oprema prilikom gasuljenja) s razlogom jer je zemljište nageto te se suprotno ne može ukopavati? Dešava se da oni koji opremaju mejita ne znaju kako će se isti ukopavati (oni opremaju mejita kako se radilo i u Bosni).
Molimo vas za odgovor, jer je parcela koja je predviđena za muslimane već skoro popunjena (ukopano preko 150 muslimana), i sada bi trebali dobiti drugu parcelu (mezarje). Željeli bi da insistiramo kod švedskih vlasti na ispravnosti ukopa prema islamskim propisima.

Mahsuz selam, B. D., predsjednik Džematskog odbora, Växjö - Švedska


Odgovor

Šerijatski propis i muslimanski običaj jeste ukopavanje mejita na način da mu desna strana bude okrenuta prema kibli, makar konfiguracija tla zahtijevala da mu glava bude u nižem položaju od nogu. Ako se to može ispoštovati, tako treba postupiti. A ako nije moguće iz nekog razloga, onda će se ukopavati onako kako je moguće dok se ne promijeni situacija.
Ulazak u Džennet ili Džehennem ne zavisi od toga kako će osoba biti okrenuta u kaburu, već od dobrih djela osobe. U svakom slučaju muslimani trebaju insistirati da se ukopavaju u skladu sa svojom vjerom i tradicijom koliko je to moguće. Neka vam je Uzvišeni na pomoći u očuvanju muslimanskog identiteta i svoje tradicije.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH