Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje za umrle na bosanskom jeziku

Pitanje:

Majka mi je umrla prije pet dana. Ne znam učiti na arapskom. Da li je isto vrijedno učenje na bosanskom jeziku? Šta da učim mojoj dragoj majci?

Odgovor:

Kod dove je bitno da ona bude iskrena (iz srca) i sadržajno ispravna (u skladu s učenjem islama), bez obzira na kojem jeziku je upućena, jer Uzvišeni Allah Sve zna, pa tako i šta je u srcu svakog od nas. Pohvalno je da svaka dova, pa i dova za oprost grijeha, kako svojih, tako i tuđih, sadrži kur'ansko-sunnetske dove Fatihu i Rabbena atina. Tako nas je Muhammed, a.s., obavijestio u poznatom hadisu: Najbolja dova je Fatiha (El-hamdu lillahi). (Hadis bilježe Ibn Madže, Et-Tirmizi, En-Nesai i dr.) Enes ibn Malik, r.a., prenosi: Najčešća dova Vjerovjesnika, s.a.v.s., je bila: Allahumme rabbena atina fi-d-dunja haseneten ve fi-l-ahireti haseneten ve kina azabe-n-nar. (Allahu, moj Gospodaru, daj nam dobro na ovom svijetu, i dobro na budućem svijetu i zaštiti nas džehennemske vatre.“)  (Hadis bilježe Buhari, Nesai, Ebu Davud, Ahmed i dr.)

Prema tome, molite Uzvišenog Allaha da Vašu majku obaspe Svojom milošću, oprostom i zadovoljstvom, da joj ukabuli (primi) dobra djela i da ih uveća. Također, molite Ga da joj se smiluje i oprosti joj grijehe. Pored toga, možete učiti ono što znate od Kur'ana napamet, kao što su El-Fatiha i kraće sure, te sevab od tog učenja pokloniti majci. Osim učenja Kur'ana i dova, lijepo bi bilo i da učinite neko praktično dobro djelo (sadaka i sl.) i sevap namijenite duši Vaše majke.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH