A+ A A-

Pretraga pitanja

Kazna za neposlušnost roditeljima

Pitanje:

Selam!
Trenutno se nalazim u veoma zeznutoj situaciji, naime, zbog toga što se moja brat i ja stalno svađamo oko vjere, moj babo nam je zabranio da ikako pričamo o tome (međusobno on i ja). Ja klanjam, a moj brat psuje Allaha i zbog toga se često svađamo.
Ja sam bio zaboravio na tu zabranu, pa sam mu prije ramazana objašnjavao neke stvari, i reagovao kad je on nešto rekao protiv vjere i samim tim prekršio babinu zabranu. E sad pitanje, da li je Allahova kazna za neposlušnost roditeljima 45 dana bez dobrog djela, jer ja sam čuo da ako se dogodi da ne poslušamo roditelje da ćemo imati kaznu i na ovom i na onom svijetu, a na ovom je da nam neće biti primljeno niti jedno dobro djelo čak 45 dana. I da li ću ja imati tu kaznu idućih 45 dana?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

To što ste objašnjavali Vašem bratu i savjetovali ga u vezi vjere ne smatra se neposlušnošću prema roditeljima. Izbjegavanje svađe i sukoba je svakako poželjno i trebate nastojati da druge savjetujete na lijep način, bez svađe. Dakle, ne trebate strahovati da Vaša dobra djela zbog navedenoga neće biti primljena u narednom periodu. Takva konstatacija nije osnovana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH