A+ A A-

Pretraga pitanja

Loš odnos čovjeka prema ženi i djeci

Pitanje

Selamun alejkum!
Molim vas da mi odgovorite na pitanje kako po vašem mišljenju treba da postupa čovjek čiji je otac cijeli život loše postupao prema djeci i našoj majci, koji je otvoreno griješio i nas pozivao na stranputicu. Ja sam se okrenula vjeri, elhamdulillah, zahvaljujući Allahovoj milosti, međutim moj otac još uvijek traži i nalazi razne načine da maltretira moju majku, da joj oteža ionako težak život a moj brat još uvijek je pod njegovim lošim uticajem. Ja znam da je Poslanik s.a.v.s. naređivao milost prema roditeljima, ali sa ovim čovjekom svaki razgovor izađe na loše: psuje Boga, tuče nas tako da ne znam kako postupiti a da to bude pravilno. Da li je pravilno zaštiti majku u takvim okolnostima pogotovo jer me i srce vuže njoj koja je uvijek bila blaga i milostiva prema nama? Nekad sebe uhvatim kako proklinjem u sebi oca, a znam da je to veliki grijeh... Molim vas za vaš stav o tome i ako može da potkrijepite svoj stav nekim ajetima i/ili hadisima.

Unaprijed hvala.

 

Odgovor

Preporučujemo Vam da molite Allaha da uputi na pravi put Vašega oca, izbjegavajte koliko god ste u stanju ulaženje u konflikt s njime i nastojte se držati kur'anskih ajeta iz sure Lukman koji govore o odnosu prema roditelju sličnoga karaktera:

14. Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.

15. A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.

16. "O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je Sveznajući.

17. "O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi - dužnost je tako postupiti.

Naročito trebate biti pažljivi prema majci i nastojte je zaštititi od bilo čijeg nasilja. Neka Vam je Uzvišeni na pomoći u tom teškom zadatku.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH