A+ A A-

Pretraga pitanja

Materijalna pomoć rodbini

Pitanje

Ja imam dvije sestre, brata i mater u Bosni i koji su u slabijoj materijalnoj situaciji. Sestre su udate imaju svoje muževe a brat živi sa majkom. Svi imaju mjesečno primanje neko penziju a neko platu koje nisu toliko velike. Familija mog muža živi vani, roditelji i dvije sestre, koji su u puno boljoj situaciji. Ja i moj muž nastojimo da im damo podjednako isti poklon kada su Bajrami a nekada pošalje svojoj majci extra para kad joj zatreba za lijekove. Nedavno smo dobili neku manju sumu novca u Bosni koju je moj muž namjenio za zekat ali sam dobila kritiku od moje sestre dole u Bosni zašto nisam više para izdvojila i dala majci (dala sam samo 100 KM).
Sada razmišljam da pošaljem malo više para svima i za Bajrame a i nekad u toku godine a da ne dajem njegovoj familiji. O tome sam govorila sa svojim mužem koji kaže da ih ne smijemo dijeliti bez obzira na materijalno stanje.
Da li ću biti griješna pred ALLAHOM ako to ipak uradim?


Odgovor

Ako je u Vašem pitanju riječ o Vašim novcima, a ne muževljevim ili zajedničkim, onda možete postupiti kako ste naumili, ali smatramo da je bolje da to bude u dogovoru s Vašim mužem kako takav postupak ne bi poremetio vaše međusobne odnose. A ako je riječ o njegovom novcu ili o zajedničkoj imovini, onda svakako morate voditi računa o njegovom mišljenju, jer je i on vlasnik tih sredstava, a vlasnik se mora pitati. Sporazumijevanje i kompromis je uvijek bolje rješenje od sukobljavanja i nesporazuma.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH