A+ A A-

Pretraga pitanja

Odnosi u porodici

Pitanje

Imam sljedeći problem. Nakon što je rahmetli otac preselio na Ahiret odnosi u familiji su se zakomplicirali. Kao što pretpostavljate krajnji cilj je materijalna korist.
Otac je preselio, a nije ostavio oporuku. Iza njega je ostala kuća koju je pravio sa svojim bratom, mada se vodi spor sa bivšim vlasnikom zemljišta, tako da takva nekretnina nije mogla ući u ostavinsku raspravu, dok se ne završi sudski proces.
Osim toga, amidža na kojem se vodi kuća pored rahmetli oca ima svoju viziju raspodjele. Pored kuće ostalo je nešto novca i dunum zemlje.
Problem je sljedeće prirode: Moja sestra tvrdi familiji, svojim prijateljima i podstanarima da sam ja lud i da sam pod sihirima (tj. da je džin u meni). To je kao meni postavila mati
od moje dugogodišnje djevojke i da ja sad zbog toga ne pričam sa svojom porodicom.
Rekao joj neki hodža iz Hrasnice. A ona, tj. sestra, brat i mati daju sve od sebe da me upute pravom hodži koji bi me izliječio. A sve to govore tako glasno, da ih komšije mogu čuti, gdje vjerovatno ljudi stiču dojam da ja fakat nisam pri sebi.
Na takve konstatacije, mene uhvati huja, jer ne mogu da vjerujem kakve gluposti slušam i onda počnem se objašnjavati tako glasno (ustvari galamim), i tako uvijek nasjednem na provokaciju da me se prikaže ludim.
A to je razlog zašto ne želim da komuniciram sa njima, nije da ne vjerujem u džine, ali siguran sam da je po islamu zabranjeno ići sihirbazima ili ljudima koji su od takvog posla.
Kako nisam htio otići u Hrasnicu kod tog hodže, ne znam mu ime, mati i sestra su otišle kod Bugarija i on je rekao da navratim. Meni je malo to bezveze, jer smatram da nije problem u meni i mislim da ću čuti kako trebam biti u dobrim odnosima sa familijom.
Djevojka sa kojom sam u vezi skoro 6 godina, već ozbiljno razmišlja da li može podnijeti brak sa mnom i sa mojom porodicom koja vjeruje da sam pod sihirima i da je to uradila njena mati.
A mene već stomak boli i srce me zažigalo od zadnje rasprave. Ja ne znam šta da radim, dođe mi da se odselim, ali nekako mi žao jer sam odvajao od svoje plate za kuću i digao sam kredit od 15000 KM (kojeg još otplaćujem) da se uvede grijanje i sada mi se to vraća na ovakav način. Tražio sam da mi mati nekako refundira kredit bilo kroz garažu kada se završi sudski spor oko kuće ili kroz zemlju, jer tu negdje je cijena.Ali ona ne želi to ni da čuje.
Kako nema oporuke za kuću i budući da se vodi spor, ja sam želio da zaštitim svoja ulaganja u kuću, jer mislim da nije ispravno da dobijemo svi isto, dok sam ja ulagao, a oni trošili novac na ljetovanje.
Ozbiljno razmišljam da se odreknem brata (23 godine) i sestre (33 godine) jer smatram da su to izgrađene osobe i da mi ne žele dobro u životu, a sve što ih zanima jeste da dobiju što bolji dio kuće.
Osim toga, ne znam kako da se postavim prema majci. Tri puta smo se dogovarali i ona je tri puta "minirala" dogovor. Bio sam joj posudio novac za neke radove, a ona ga ne vraća, iako ga ima. Ovo govorim zbog hadisa "Džennet je pod majčinim nogama."
Situacija jeste komplikovana, te vam se stoga zahvaljujem na posvećenom vremenu.


Odgovor

Ono što Vam možemo savjetovati jeste da nastojite očuvati dobre rodbinske odnose, i da Vi ne budete krivci za pogoršanje tih odnosa. Materijalna dobra su prolazna, a dobra djela, posebno dobri odnosi i ponašanje trajno ostaju i koriste čovjeku. Zato Vam savjetujemo da se suzdržite i osaburite na eventualnoj nepravdi, jer pravda na kraju pobjeđuje.
Nije uredu da razmišljate da se odreknete brata i sestre, a posebno trebate paziti na dobre odnose s majkom. Oni koji žele zlo drugima na kraju će sami ispaštati. Ono što ste ulagali u kuću sa namjerom da Vam se to prizna, trebali ste regulisati nekim ugovorom prije samog ulaganja. Bez toga, sudbina tog ulaganja je neizvjesna, mada je bilo korektno da Vam to oni priznaju.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH