A+ A A-

Pretraga pitanja

Problemi roditelja u braku

Pitanje 

Esselamu alejkum! Ima sigurno jedno 3 sedmice kako sam vam poslala mail, u kojem sam tražila savjet i stručnu pomoć. No, odgovor još nikad nisam dobila (ne znam zašto), pa ću ponovo da vam se obratim, ali ovaj put što kraće, jer sam se prošli put ispisala, pa ako vam nije teško, provjerite da li je još uvijek taj moj mail u vašem inboxu. Dakle, kratko ću: moj otac se "zagledao" u našu prvu komšinicu, bojim se da ne dođe do nekih
problema, majka mi je jako nasekirana, razgovarala je s njim o tome šta je primijetila, no on tvrdi da ona to sve izmišlja. Ja joj vjerujem, jer nikad u životu nije ništa izmišljala, uvijek je bila žena na svom mjestu, i živi islamskim načinom života. Molim vas za savjet šta da se uradi po tom pitanju, jer zaista ne znam kako da joj ili njemu pomognem. Oboje su već u petoj deceniji života, i nije nimalo prikladno da se on tako ponaša. Nadam se da ćete mi što prije odgovoriti! Srdačni selami!

Odgovor

Pregledali smo prispjela pitanja od 1. marta do 25. juna ove godine i nismo našli da je stiglo Vaše pitanje na našu e-mail adresu. Prema tome, nismo ni mogli ranije odgovoriti na Vaše pitanje.

Slučaj o kojem pitate nije usamljen. To je nešto što se događa u mnogim brakovima. Šta je i koliko od toga istina, a šta plod prevelike ljubomore, mašte ili umišljenosti, teško je dati sud, pa i neki savjet o tome kako postupiti u sličnom slučaju. Mislimo da je bolje da se ne stavljate ni na jednu stranu, u smislu da prihvatate bezrezervno stav određene strane. U biti, svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica pa tako i Vaš otac. Savjetujte ih da ih taj problem ne udalji jedno od drugog ili da se sukob ne produbi i dovede do razvoda braka. Brak je veliki Božiji dar, blagodat i vrijednost na kojem čovjek treba biti zahvalan Bogu i uložiti maksimalan napor da se ta vrijednsot očuva. Spomenutim optužbama, sumnjičenjima i kontraoptužbama to se neće postići. Situaciju treba smirivati, a posebno savjetujte majku da ne doljeva ulje na vatru prevelikim cjepidlačenjem i sumnjičenjem, jer i to može djelovati razarajuće na brak. U svakom slučaju, molite Allaha da vam pomogne da prevaziđete taj problem i ponovo uspostavite međusobno povjerenje i razumijevanje.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH