A+ A A-

Pretraga pitanja

Usvajanje djece

Pitanje

Esselamu alejkum!

Zahvaljujući vašim „Pitanjima i odgovorima", saznala sam da prema propisima šerijata nije dozvoljeno potuno usvojenje djeteta u smislu da usvojenik/usvojenica dobije prezime usvojitelja itd. Nemajući svoje djece, a ne znajući za te propise (u vezi potpunog usvojenja), muž i ja usvojili smo bebu prije deset godina – radi se dakle o potpunom usvojenju koje podrazumijeva i davanje našeg prezimena djetetu i prihvatanje djeteta kao svoje, što je u skladu sa važećim zakonima u državi.

Dijete je bilo ostavljeno i majka (po imenu muslimanka) ga se odrekla. Sada me brine da li smo prekršili šerijatske propise i ne znajući za to, a iz želje da napuštenom djetetu damo porodicu, dom, islamski odgoj. Voljela bih čuti Vaš komentar i mišljenje o daljem postupku.

Djevojčici smo prije nekoliko godina rekli da je usvojena, ali naš odnos je naravno i dalje ostao isti - roditeljski. Željeli smo samo da kćerka zna istinu. 

 

Odgovor

Vaša namjera da date odbačenom ženskom djetetu dom i da se brinete o njemu (njoj) je plemenita i imat ćete, ako Bog da, nagradu za tu vašu plemenitost i trud koji ste uložili. Međutim, prekršili ste, nesvjesno, budući da to niste znali, šerijatski propis u vezi usvajanja djeteta. Pohvalno je i lijepo preuzeti brigu o napuštenom djetetu, ali se ono ne može prisvojiti i pravno tretirati kao vlastito u smislu da mu se da vlastito prezime i nasljedstvo kao vlastitom djetetu. Biološkog majčinstva se ne može odreći čak i kada majka odbaci dijete koje je rodila. Djetetu se, kada se steknu uvjeti za to, mora reći prava istina i po mogućnosti upoznati ga sa biološkom majkom, ukoliko to oboje žele. Usvojenu djevojčicu trebate tretirati kao vašu štićenicu o kojoj se brinete u njenom najboljem interesu. Ona je emanet u vašim rukama i preuzeti emanet dužni ste izvršiti na najbolji način. Kada je rijeè o nasljedstvu, ona se šerijatski ne može tretirati nasljednikom, ali joj se može ostaviti dio imovine putem testamenta.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH