A+ A A-

Pretraga pitanja

Održavanje rodbinskih veza

Pitanje

Esselamu alejkum!

Ja i supruga živimo, hvala Allahu swt, u islamu. Sestra od moje supruge međutim ne živi u islamu. Ona se sada „udala" i živi sa svojim mužem u istom stanu ali nevjenčana (niti šerijatski, niti sudski). Kako kažu, vjenčat će se sada na feriju u augustu.

Svjestan težine grijeha praktikujemo samo telefonski kontakt sa njima. Međutim moja supruga želi da odemo i posjetimo ih, sa čim ja nisam suglasan.

Je li ovaj čin kidanje rodbinskih veza ili moramo da ih posjetimo?

 

Odgovor

Hvala Allahu koji Vam je pomogao da sa svojom suprugom živite kao muslimani. Nadat se je da će prije ili kasnije tako biti i sa njenom sestrom i budućim mužem. Treba biti ustrajan i ne gubiti nadu. 

Što se tiče Vašeg pitanja, smatramo da je bolje da zadržite neki oblik veze s tim osobama, jer time zadržavate mogućnost pozitivnog utjecaja na njih i savjetovanja lijepom riječju da što prije zakonski sankcionišu i legaliziraju svoju vezu. Vanbračna veza je veliki grijeh i ne može se odobriti ni na koji način i niukojem slučaju. Razumijemo vaše neslaganje da ih uopće posjetite, jer osjećate da time na neki način izražavate svoju saglasnost s tom nelegalnom vezom. Ne može se s takvim osobama održavati normalna i uobičajena rodbinska veza kao da se ništa nije desilo. Problem je u tome što, kako kažete, sestru Vaše supruge ne intresiraju islamski propisi, niti vjera uopće, kako onda očekivati da poštuje islamske propise. Dakle, trebate utjecati na njenu svijest i savjest i potaknete je na razmišljanje o važnosti vjere i primjene vjerskih propisa, pa tek onda da očekujete njihovu primjenu. To možete postići ukoliko održite neku vezu s njima. U svakom slučaju, stavite im oboma do znanja da nipošto ne podržavate njihov zajednički život bez ugovora o braku i vjenčanja.  

 

 

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH