A+ A A-

Pretraga pitanja

Propisi vezani za akiku

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Uskoro očekujem kćerku pa imam nekoliko pitanja. Ezan i ikamet ću joj ja ako Bog da proučiti po propisu. Pa me zanima objašnjenje sljedećih propisa:

Brijanje glave i davanje imena na sedmi dan - brijanje je li to bukvalno ili se može samo potšišati kosa i šta slijedi za obred davanja imena? Planiram i prirediti gozbu u povod akike, sa kurbanom koji ću zaklati tim povodom. Mislio sam ugostiti goste, pa mi neki kažu da to nije sevap već da mi je bolje da to meso podjelim siromasima radi sadake djetetu.

Da li ja sad moram jedan kurban da podjelim i jedan za gozbu, znači dva za akiku a sa obzirom da će za koji dan i kurban bajram koji sa akikom nema veze i koji je obavezan za razliku od akike, to znaci treći kurban.

U dugoročnom sam dugu za otplaćivanje kuće ali sebi hvala Allahu mogu priuštiti da zakoljem dva a ako moram onda ću nekako i ovaj treći?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Neka vam je mubarek i hairli rođenje djeteta. Kada je riječ o brijanju - šišanju kose, dovoljno je ošišati malo kose i podijeliti nešto sadake, bez brijanja, budući da može povrijediti nježnu kožu ili izazvati infekciju. Kada se radi o akiki, dovoljan je jedan kurban i možete ga upotrijebiti u priređivanju sohbeta na koji ćete pozvati rodbinu i prijatelje i u cijelosti ga upotrijebiti. Nije neophodno podijeliti meso siromasima i sl. Dijeljenje neke sadake uvijek je poželjno i dobro. Ovi propisi inače nisu obavezujućeg karaktera, već spadaju u pohvalna djela za one koji su u stanju da ih izvrše.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH