A+ A A-

Pretraga pitanja

Pitanja vezana za akiku

Pitanje

Esselamu alejkum!
Moja pitanja su vezana za rođenje muškog djeteta, kao i obaveze koje nastaju sedmog dana od rođenje djeteta, uz napomenu da se dijete trenutno nalazi u inkubatoru, obzirom da je došlo do prijevremenog poroda, te da vjerovatno neće biti otpušteno iz bolnice prije sedmog dana od rođenja.

1) Da li da zakoljem kurban (dva za muško dijete) sedam dana od rođenje ili da čekam da izađe iz bolnice, pa da u jednom danu 14. dan, 21. dan ili neki drugi dan, pa da se u tom danu prouči ezan i ikamet, dadne ime djetetu, obavi šišanje i davanje sadake?

2) Da li zaklati kurban/akiku tamo gdje će dijete živjeti (Bugojno) ili je to moguće uraditi u mjestu gdje će dijete po rođenje živjeti prvih 40 dana (Bihać)?

3) Da li je dovoljan nijjet za klanje kurbana ili je obavezno i prisustvo roditelja dijeteta, prilikom čina klanja kurbana za dijete?

 

Odgovor

Neka Vam je hairli i mubarek rođenje djeteta. Nadamo se da će što prije izaći iz inkubatora zdravo i napredno ako Bog da. Evo odgovora na Vaša pitanja.

1. Što se tiče vremena klanja kurbana na ime akike za novorođeno dijete ono je definirano kako slijedi: 7.,14. ili 21. dan po rođenju djeteta. Ukoliko se ne izvrši u tim terminima možete i kasnije u bilo kojem danu. Dakle, sami odaberite ono što vam odgovara.

2. Mjesto klanja akike nije relevantno. Dakle, odaberite ono što Vam je lakše i pogodnije, Bihać ili Bugojno, svejedno je.

3. Dovoljan je nijjet roditelja da je kurban namijenjen za akiku i nije neophodno njihovo prisustvo činu klanja kurbana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH