A+ A A-

Pretraga pitanja

Javno mršenje

Pitanje

Esselamu alejkum!
Budući da je od Ramazana više i od šest mjeseci, moj prijatelj još i dan-danas debatuje sa svojom hanumom, budućom, ako Bog da, ženom.
Za vrijeme mjeseca Ramazana djevojka mu nije mogla postiti zbog zdravstvenih problema, menstruacije, pa je s prijateljicom koja je imala isti problem izašla u grad i pila kafu.
Kakav je stav islama u ovom slučaju?

 

Odgovor

Tokom menstruacije ženi je zabranjeno postiti i klanjati. Propuštene namaze neće naklanjati, a propuštene dane posta dužna je napostiti. Dakle, ta djevojka nije prekršila vjersku odredbu o postu, ali je prekršila islamski kodeks ponašanja tokom ramazana. Naime, ne priliči muslimanima i muslimankama, koji ne poste iz opravdanog ili neopravdanog razloga, da javno mrse i pokazuju da ne poste. Na taj način mogu druge muslimane dovesti u zabludu i doprinose općem utisku o masovnom kršenju propisa o postu tokom mjeseca ramazana. Međutim, nema potrebe o tome voditi rasprave, dovoljno je samo ukazati osobi da javni odlazak u restorane, kafe-slastičarne i sl., i javno pokazivanje da se ne posti, makar to bilo i iz opravdanog razloga, nije u duhu islamskog kodeksa ponašanja. Osoba koja drži do tog kodeksa prihvatit će taj rezon.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH