A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je osoba koja boluje od dijabetesa dužna postiti?

Pitanje:

Da li je osoba koja boluje od dijabetesa dužna postiti?

Odgovor:

S obzirom na to da postoji više vrsta dijabetesa i da ramazanski post različito utiče na zdravstveno stanje dijabetičara, shodno vrsti dijabetesa kojeg ima, potrebno je da se o tom pitanju konsultirate s ljekarom muslimanom, koji, pored medicine, poznaje prirodu i formu ramazanskoga posta. Opće pravilo je da dijabetičari, kod kojih se sigurno ili uz veliku vjerovatnoću, po mišljenju iskusnih i pouzdanih ljekara, procjenjuje veliki zdravstveni rizik i pogoršanje dijabetesa zbog posta, ne treba da poste. Njihova obaveza je da za svaki propušteni dan posta dadnu fidju, ako su u stanju. Ukoliko tu obavezu nisu u stanju izvršiti odmah, učinit će to kasnije čim im se imovinsko stanje popravi.

Dijabetičarima kod kojih ljekarski nalazi i mišljenja ne ukazuju na pogoršanje bolesti i ugroženosti općeg zdravstvenog stanja ili života, nije dopušteno da prekidaju post u ramazanu, već im je obaveza postiti.

Napominjemo da je korištenje inzulinske injekcije bolje odgoditi do iza iftara, zbog otklanjanja svake sumnje, ali ako bi se koristila i tokom posta, neće ga pokvariti, jer se njome ne unose hrana, piće, lijek i sl. u organizam preko prirodnih otvora ili putem infuzije direktno u venu. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH